Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V Šaštíne oslávia 250. výročie posvätenia Baziliky Sedembolestnej

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie je jednou z jedenástich menších bazilík na Slovensku a je to národná svätyňa. Najväčšie púte sa tu konajú počas Svätodušných sviatkov a na sviatok Sedembolestnej.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Oslavy 250. výročia posvätenia Národnej Baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne sa uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu - 11. a 12. augusta. Začnú sa v sobotu 11. augusta o 17.00 h otvorením púte - výstavou o veľkých ctiteľoch Sedembolestnej. Nebude chýbať modlitba sv. ruženca, svätá omša, predstavenie novej knihy o Bazilike, prednáška o cyrilometodskom dedičstve, duchovný program.

V nedeľu 12. augusta po ranných omšiach sa o 10.30 h začne pontifikálna sv. omša, ktorú bude celebrovať bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. Priamy prenos z tejto omše odvysiela televízia Lux. Popoludní o 15.00 h je na programe organový koncert, nasledovať bude koncert gospelovej skupiny Kapucíni a Stanley, o 19.00 h svätá omša, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne je jednou z jedenástich menších bazilík (basilica minor) na Slovensku. Je to národná svätyňa. Dejiny známej šaštínskej milostivej sochy Sedembolestnej siahajú až do roku 1564. Arcibiskup Imrich Esterházy dal v roku 1733 postaviť v Šaštíne chrám v barokovom štýle. Pápež Pavol VI. poctil túto mariánsku svätyňu titulom basilica minor (menšia bazilika) 23. novembra 1964 a v roku 1966 ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu (už dávnejšie uctievanú) za patrónku Slovenska. Najväčšie púte v šaštínskej bazilike sa konajú počas Svätodušných sviatkov (Turíc) a na sviatok Sedembolestnej - 15. septembra.