Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Regióny

V skalickej nemocnici môžu dobrovoľníci darovať krv dvakrát týždenne

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Odbery krvi sa v nemocnici realizujú každý pondelok a utorok.

Skalica 13. augusta (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica umožnili dobrovoľným darcom darovať krv dvakrát do týždňa. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Pristúpili k tomuto kroku aj napriek tomu, že momentálne majú v nemocnici dostatok krvi. "Osvedčil sa nám systém vyžiadaných odberov krvi podľa krvnej skupiny darcu, takže momentálne máme potrebné zásoby krvi. Vždy individuálne oslovíme darcov vybranej krvnej skupiny, čim kompenzujeme jej vzniknutý nedostatok," uviedla vedúca lekárka transfúziologického oddelenia Ľubica Zelenková.

Odbery krvi sa v nemocnici realizujú každý pondelok a utorok. "Darcovia krvi sa na odber objednávajú vopred telefonicky na telefónnom čísle 034 69 69 105. Menší útlm sme zaznamenali prvý augustový týždeň, inak je záujem o darovanie vyrovnaný aj počas letných mesiacov," doplnila lekárka.

Podmienky darcovstva sa zmenili počas epidémie. "Po prekonaní infekcie novým koronavírusom treba dodržať odstup 28 dní od vyliečenia alebo po ukončení karantény. Mesiac treba počkať aj po vakcinácii. Testovanie darcov na COVID-19 nevyžadujeme," informovala Zelenková. Kompletné podmienky pre darcov krvi sú uvedené na internetovom sídle nemocnicaskalica.agel.sk.