Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V škôlkach v Hainburgu sa podarilo umiestniť všetky deti

Rakúska obec Hainburg an der Donau Foto: Wikipedia/Wolfgang Glock

Pre TASR to dnes povedal Rastislav Pavlík, poslanec a člen Komisie pre oblasť školstva Mestskej rady v Hainburgu.

Bratislava/Hainburg an der Donau 2. marca (TASR) – V školskom roku 2015/2016 sa v prihraničnom rakúskom meste Hainburg podarilo umiestniť v miestnych materských školách všetky deti, ktorých rodičia podali prihlášku a spĺňali požadované kritériá. Pre TASR to dnes povedal Rastislav Pavlík, poslanec a člen Komisie pre oblasť školstva Mestskej rady (MR) v Hainburgu, pre ktorého to bolo jedno z dôležitých predsavzatí. “Podarilo sa nám vybaviť maximálne využitie kapacity všetkých škôlok, takže boli prijaté všetky deti vrátane slovenských“, uviedol Pavlík s tým, že rodičia môžu dieťa umiestniť v materskej škole len vtedy, ak majú trvalý pobyt v meste a obidvaja pracujú. V meste sú spolu štyri škôlky, tri spravuje radnica, jednu krajská nemocnica pre deti svojich zamestnancov. „Finančné prostriedky na prevádzku mestských škôlok poskytuje mesto aj kraj, radnica financuje budovu a opatrovateľky, Dolné Rakúsko pedagogické pracovníčky“, spresnil Pavlík.

Poslancom zo školskej komisie sa podarilo tiež presadiť, aby sa v lete začalo s prestavbou základnej školy pre 1. až 4. ročník (Volkschule). Plánujú ju rozšíriť nadstavbou nad telocvičňou o päť tried, hotová by mala byť v lete roku 2017. „Tiež sa podarilo presadiť, že od roku 2017 budú všetky družiny (Hort) zlúčené na jednom mieste, v súčasnosti sú rozhádzané po celom meste“, dodal Pavlík.

Prvý rok pôsobenia v MR v Hainburgu sa Rastislav Pavlík snažil najmä o nadviazanie kontaktov s tam žijúcimi Slovákmi, s kolegami obecnými radcami, zamestnancami radnice a s aktivistami v komunitnej práci v občianskych združeniach. Funkčné obdobie poslanca, ktoré trvá v Rakúsku 5 rokov, chce Pavlík chce využiť najmä na svoju hlavnú prioritu. Získať vzájomný rešpekt medzi starousadlíkmi v meste a novými obyvateľmi, najmä zo Slovenska, aby sa spoločne podieľali na rozvoji mesta.

V Hainburgu žije 6200 obyvateľov s trvalým pobytom, 1000 obyvateľov tam má tzv. „vedľajší pobyt“, z celkového počtu je približne 1400 slovenských občanov, 300 občanov EÚ a takmer 300 obyvateľov je občanov Turecka.