Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Slatinke odhalia pamätnú tabuľu spisovateľovi Jánovi Beňovi

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Po desaťročiach plánovania priehrady, ktorá mala zatopiť dedinu Slatinka, štát v roku 2022 zastavil prípravu projektu vodného diela.

Zvolen 5. októbra (TASR) - Rodáci zo Slatinky pri Zvolene odhalia v piatok (6. 10.) spisovateľovi Jánovi Beňovi na mieste jeho zbúraného rodného domu pamätnú tabuľu. Podujatie sa koná pri príležitosti jeho nedožitých 90. narodenín.

"Priestor upravili dobrovoľníci Združenia Slatinka a miestni obyvatelia, v budúcnosti tu chceme vysadiť aj hrušku a osadiť lavičku a sochu," uviedla pre TASR Martina Paulíková zo Združenia Slatinka.

Po desaťročiach plánovania priehrady, ktorá mala zatopiť dedinu Slatinka, štát v roku 2022 zastavil prípravu projektu vodného diela. Do dediny sa začal opäť vracať život. "Ako tichý výkričník však na hornom konci dediny doteraz zostával prázdny priestor, kde pôvodne stál rodný dom spisovateľa Jána Beňa, ktorý v roku 1999 zbúrali," uviedla Paulíková. Motív straty domova sa neskôr stal ústrednou témou Beňovho románu z roku 2007 Posledný svedok.

Združenie Slatinka v spolupráci s miestnou samosprávou a rodákmi, s podporou výtvarníkov a rodiny v priebehu roka 2023 premieňa toto miesto na pamätný priestor na spomínanie, zastavenie, ale aj malé stretnutia. Podklady pre úpravu priestoru spracovali výtvarník Ladislav Vojtuš a krajinárka Mária Sklenárová, pričom inšpiráciou im boli romány Jána Beňa, ktoré napísal o rodnej Slatinke. Detail tabuľky a kameňa, na ktorom bude osadená, je riešený podľa predstáv rodiny a vyrobil ich výtvarník Ivan Gertli.

Celý priestor dobrovoľníci z radov Združenia Slatinka a miestnych obyvateľov v priebehu leta 2023 vyčistili a zarovnali navezením zeminy. Po osadení pamätnej tabuľky budú následne v priestore ešte vysadené kvety, okrasné trávy a hruška a pri nej bude lavička. Priestor neskôr dotvorí vizuálne zaujímavá socha.

Úprava priestoru sa uskutočnila vďaka Nadačnému fondu Baumit pri Nadácii Centra pre filantropiu a obci Zvolenská Slatina.