Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Slovenskom banskom múzeu predvedú zabudnuté pokusy alchymistov

Festivalom kumštu, remesla a zábavy otvorili letnú turistickú sezónu 2016 v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Súčasťou festivalu sú programy s kultovými mestskými postavičkami ako sú Náco, Lacný Joško alebo Cironička. Návštevníci sa môžu zúčastniť aj tvorivých dielní, remeselných trhov, uvidieť prácu sokoliarov, ryžovanie zlata či drevený kolotoč. V Banskej Štiavnici 20. mája 2016. Foto: TASR/Jozef Poliak

Už v piatok otvorili na Festivale kumštu, remesla a zábavy letnú turistickú sezónu 2016 v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Banská Štiavnica 21. mája (TASR) - Návštevníci Slovenského banského múzea (SBM) - Kammerhofu v Banskej Štiavnici, môžu dnes spojiť príjemné s užitočným. Počas dňa si totiž majú možnosť vybrať z ponuky 19. ročníka Festivalu kumštu, remesla a zábavy na nádvorí a v priľahlých priestoroch múzea. Zároveň môžu večer navštíviť expozíciu SBM v rámci podujatia Noc múzeí a galérií 2016.

Už v piatok (20.5.) otvorili na Festivale kumštu, remesla a zábavy letnú turistickú sezónu 2016 v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Súčasťou tohto festivalu je aj dnes bohatý kultúrny program s kultovými mestskými postavičkami ako sú Náco, Lacný Joško, Cironička. Návštevníci sa môžu zúčastniť aj tvorivých dielní, remeselných trhov, uvidieť prácu sokoliarov, ryžovanie zlata či drevený kolotoč.

Večer a noc v SBM - Kammerhofe ponúkne na prehliadku expozíciu Baníctvo na Slovensku a program s názvom Alchýmia alebo chémia (ako pracoval skúšobný majster). "Na nádvorí budú ešte za denného svetla, ale aj po zotmení hrať skupiny Presburger Klezmer Band a Slovak Tango," povedala TASR Petra Páchniková z oddelenia marketingu múzea.

Múzeum navyše dnes sprístupnilo aj Expozíciu uhoľného baníctva na Slovensku v Handlovej. Počas celého dňa sa tam konajú tvorivé dielne.