Regióny

V slovenských pohoriach sa postupne otepľuje, čo môže uvoľniť lavíny

TASR, 3. marca 2016 8:35

Ráno teploty dosahovali mínus sedem až mínus jeden stupeň Celzia.

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo
Liptovský Hrádok 3. marca (TASR) - Vo vysokohorskom prostredí Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej a Veľkej Fatre je to malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Vo všetkých pohoriach sa však pri predpokladanom ďalšom snežení riziko pádu lavín zvyšuje.

"Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť v strmých svahoch vo vyšších nadmorských výškach, približne nad 1800 metrov nad morom. Tu stále môže byť v žľaboch a muldách vetrom ubitý sneh, ktorý nie je dostatočne zviazaný s podkladovou tvrdou vrstvou," povedal pre TASR Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. V poobedňajších hodinách je podľa neho možný výskyt aj menších samovoľných lavín z oteplenia, a to najmä v stredných polohách.

Na horách sa postupne otepľuje. Ráno teploty dosahovali mínus sedem až mínus jeden stupeň Celzia. Za posledných 24 hodín napadlo v najvyšších polohách Tatier do päť centimetrov nového suchého snehu. Vietor sa v priebehu stredajšieho (2.3.) dňa utíšil, preto sa nepredpokladá prenášanie snehu vo významnej miere.


Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 21:56

Leteckí záchranári pomáhali žene zranenej dobytkom
Žena utrpela poranenie v oblasti driekovej časti chrbtice.

sk
včera 20:48

V Smižanoch vlak zabil ďalšieho človeka
Muž utrpel mnohopočetné poranenia celého tela, ktoré boli nezlučiteľné so životom.

sk
včera 20:28

Pri požiari bytu v Banskej Bystrici sa zranila jedna osoba
Požiar vypukol na 1. poschodí pred pol siedmou večer.

sk

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac