Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V slovenských pohoriach sa postupne otepľuje, čo môže uvoľniť lavíny

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Ráno teploty dosahovali mínus sedem až mínus jeden stupeň Celzia.

Liptovský Hrádok 3. marca (TASR) - Vo vysokohorskom prostredí Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej a Veľkej Fatre je to malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Vo všetkých pohoriach sa však pri predpokladanom ďalšom snežení riziko pádu lavín zvyšuje.

"Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť v strmých svahoch vo vyšších nadmorských výškach, približne nad 1800 metrov nad morom. Tu stále môže byť v žľaboch a muldách vetrom ubitý sneh, ktorý nie je dostatočne zviazaný s podkladovou tvrdou vrstvou," povedal pre TASR Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. V poobedňajších hodinách je podľa neho možný výskyt aj menších samovoľných lavín z oteplenia, a to najmä v stredných polohách.

Na horách sa postupne otepľuje. Ráno teploty dosahovali mínus sedem až mínus jeden stupeň Celzia. Za posledných 24 hodín napadlo v najvyšších polohách Tatier do päť centimetrov nového suchého snehu. Vietor sa v priebehu stredajšieho (2.3.) dňa utíšil, preto sa nepredpokladá prenášanie snehu vo významnej miere.