Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V nedeľu ráno bolo vo Fatrách a v Nízkych Tatrách hmlisto, vo Vysokých a Západných Tatrách jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 12 do mínus troch stupňov Celzia.

Liptovský Hrádok 11. februára (TASR) - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Podľa Igora Žiaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby je lavínové nebezpečenstvo lokálne a súvisí najmä s previatym snehom na severných svahoch a stranách pohorí. "Vetrom previaty sneh je uložený vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. Na strmých svahoch sa pri väčšom dodatočnom zaťažení môžu uvoľniť doskové lavíny. Ojedinele sa na extrémne strmých svahoch a žľaboch môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny z novšieho prachového snehu," upozornil Žiak.

V nedeľu ráno bolo vo Fatrách a v Nízkych Tatrách hmlisto, vo Vysokých a Západných Tatrách jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 12 do mínus troch stupňov Celzia, bolo bezvetrie alebo fúkal len slabý premenlivý vietor rýchlosťou štyri metre za sekundu.

Za uplynulých 24 hodín nový sneh nepripadol. "Počas posledných dní sa vietor aj teploty veľmi rýchlo menili, preto je nový sneh rozložený premenlivo. Miestami je uložený voľne, najmä na severných stranách pohorí je nafúkaný do snehových dosiek a vankúšov rôznej tvrdosti. Na južných svahoch je miestami na povrchu už kôra," doplnil Žiak.