Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V sobotu si budú niektoré obce voliť starostov, okrem Vislanky

Foto: Ilustračné foto: TASR

Najviac, až štyroch kandidátov na starostu majú v obci Rimavská Seč v okrese Rimavská Sobota a Magnezitovce v okrese Revúca.

Zvolen 2. novembra (TASR) - Podľa internetovej stránky NR SR budú v 14 obciach voľby starostu. Ide o obce Igram, Bodíky, Čata, Belá, Jasová, Terchová, Ilija, Figa, Poproč, Rimavská Seč, Zlatá Baňa, Nižný Slavkov, Merník a Malé Trakany.

Vo zvyšných deviatich obciach (Nový Svet, Radošovce, Brunovce, Veľká Čausa, Mudroňovo, Dolný Harmanec, Cakov, Bystrá a Turany nad Ondavou) si budú obyvatelia voľbou poslancov dopĺňať nekompletné obecné zastupiteľstvá.

V niektorých obciach Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa iba jeden záujemca, v iných až štyria uchádzajú o post starostu v nadchádzajúcich doplňujúcich komunálnych voľbách, ktoré sa uskutočnia v sobotu 5. novembra.

V obci Ilija v okrese Banská Štiavnica sa po vzdaní mandátu predchádzajúceho starostu Milana Jokela zo zdravotných dôvodov uchádza o toto miesto jediný kandidát, 33-ročný Vratislav Cengel. Na starostovskú stoličku kandiduje ako nezávislý (NEKA).

Rovnako jediným kandidátom na starostu v obci Poproč v okrese Rimavská Sobota je 63-ročný Ľubor Kvaka (Smer-SD). V 22-člennej dedinke by mal nahradiť svojho predchodcu Jána Kvaku, ktorý odišiel do predčasného dôchodku.

Vo Vyšnom Skalníku v okrese Rimavská Sobota chcú byť starostami dvaja kandidáti. Ján Durmis má 52 rokov a o post sa uchádza ako NEKA, Veronika Muranská má 42 rokov a kandiduje s podporou SNS. Predchádzajúci starosta Miroslav Labanc sa funkcie vzdal.

Troch kandidátov na starostovskú stoličku evidujú v obci Figa v okrese Rimavská Sobota. Tibor Sklenárik má 26 rokov a kandiduje ako NEKA. Rudolf Maté (NEKA) je 53-ročný a Petr Maté má 33 rokov a podporuje ho strana Most-Híd. Predchádzajúci starosta Imrich Palmont sa funkcie vzdal zo zdravotných dôvodov.

Najviac, až štyroch kandidátov na starostu majú v obci Rimavská Seč v okrese Rimavská Sobota a Magnezitovce v okrese Revúca. V R. Seči s takmer 2000 obyvateľmi kandidujú: 47-ročný Július Buša (KDH), 52-ročná Beata Gaiblová (NEKA), 54-ročná Marta Stubendek (SMK-MKP) a 62-ročný Štefan Várady (NEKA). Predchádzajúci starosta Štefan Vavrek sa stal medzičasom riaditeľom odboru na Úrade splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

V obci Magnezitovce sa o funkciu starostu uchádzajú: 66-ročný Július Branský (NEKA), 56-ročná Janka Kriaková (SNS), 32-ročný Milan Pršebica (NEKA) a 60-ročný Ján Schmidt (Smer-SD). Predchádzajúceho starostu Mariána Kučeráka odvolalo obecné zastupiteľstvo.

Vo Vislanke nechce byť starostom nikto, voľby v nej v sobotu nebudú



O post starostu v obci Vislanka v okrese Stará Ľubovňa, ktorá má vyše 200 obyvateľov, nemá nikto záujem. Doplňujúce voľby sa tu v sobotu 5. novembra neuskutočnia.

Pôvodne sa mali voľby konať pre úmrtie starostu Dušana Firmenta, ktorý zomrel 9. januára tohto roku. Funkciu starostu zastával v obci od roku 2006, teda necelé tri volebné obdobia. Na jeho mieste je zatiaľ zastupujúcim starostom Michal Struk. Podľa jeho slov sa mohli kandidáti prihlásiť do 10. septembra. Nekandiduje však nikto. V zastúpení starostu tak bude naďalej on.

Svoje obecné orgány si v sobotu 5. novembra doplní takmer 50 obcí, pričom sa uskutočnia vo všetkých ôsmich samosprávnych krajoch Slovenska. O ich vyhlásení rozhodol predseda Národnej rady SR Andrej Danko.