Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V sobotu si ľudia môžu vychutnať víno priamo zo suda

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V sobotu otvoria vinári pre verejnosť v malokarpatskom regióne 128 pivníc.

Bratislava 25. mája (TASR) – Deň otvorených pivníc na sv. Urbana sa uskutoční v sobotu 26. mája. Tento jarný sviatok vinárov a vinohradníkov na Malokarpatskej vínnej ceste (MVC) je výnimočný tým, že dvakrát do roka sa môžu ľudia dostať naraz do viac ako sto pivníc a vychutnať si víno priamo zo suda. Tieto oslavy vína sa pravidelne konajú v novembri po oberačkách a v máji, kedy už sú vína pripravené podať svedectvo o tom, aký bol uplynulý vinársky rok.

Šiesty ročník Otvorených pivníc na sv. Urbana ponúkne milovníkom vínnej turistiky vína v 128 pivniciach od Devína cez Raču, Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, Modru až po Trnavu. Otvorené pivnice môžu navštíviť v 32 obciach a mestách malokarpatského regiónu. Degustácia najlepších vín z minuloročnej sezóny ich čaká aj v bratislavskej Rači. Račianske vinárstvo má dlhoročnú tradíciu a vína z tamojších viníc chutili aj náročným panovníkom či svetovým štátnikom.

Už Mária Terézia uznala račianske vína za hodné kráľovského stola. Villa Vino Rača predstaví novú kolekciu s názvom Selection collection, ktorá obsahuje výber akostných odrodových vín prémiovej kvality. Kolekciu tvorí Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon ružový, Tramín červený a Chardonnay. Odborníci z Villa Vino Rača navyše poradia návštevníkom aj v tom, aké jedlá sa k nim hodia, alebo ktoré si vybrať na romantické posedenie či slávnostnejšiu príležitosť.

"Každý rok pribúdajú na Malokarpatskej vínnej ceste staré klenbové pivničky, ale aj nové krásne moderné pivnice či degustačné miestnosti. Na Slovensku ide o najznámejšie vinárske podujatie, ktoré láka návštevníkov neopakovateľnou atmosférou. Prítmie v kamenných pivniciach pri blikotajúcom svetle sviečok pridáva degustácii vína osobitný zážitok. Ten sa v nijakom obchode k fľaši vína nedá kúpiť," uviedol predseda Združenia MVC Milan Pavelka.

Vína z vydareného ročníka 2011 už vysoko bodovali na domácich aj zahraničných súťažiach a sľubujú kvalitnú úroveň ochutnávky. Vo vyše štyroch desiatkach pivníc budú pripravené k vínam aj gastronomické pochúťky, v mnohých pivniciach bude aj živá ľudová hudba. Slávnostné otvorenie pivníc v Modre bude tento rok sprevádzať aj vyhodnotenie súťaže o Najlepšieho vinára na Malokarpatskej vínnej ceste. V prvom ročníku súťaže sa vinárom roka stal Michal Sadloň z Limbachu.

Malokarpatská vínna cesta spája v sebe niekoľko fenoménov - víno, krajinu, históriu a gastronómiu v oblasti rozloženej medzi Bratislavou a Trnavou ako veľkými centrami juhozápadného Slovenska. Medzi nimi ležia tri menšie mestá - Pezinok, Modra a Svätý Jur, ktoré sa pýšia starou tradíciou slobodných kráľovských miest. Tento titul získali v 17. storočí, a to najmä vďaka svojej produkcii kvalitného vína, ktoré chutilo korunovaným a vznešeným hlavám vo Viedni i v Bratislave.


Tu bude player