Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V sobotu si Petržalka pripomenie všeobecnú mobilizáciu z roku 1938

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návštevníci môžu zažiť odovzdanie hraníc nemeckej armáde, vidieť ukážky možnej obrany hraníc a útok Wehrmachtu na československé opevnenie. Pripravená je aj prehliadka historickej techniky.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka si v sobotu 22. septembra pripomenie 74. výročie všeobecnej mobilizácie. Na akcii môžu návštevníci zažiť odovzdanie hraníc nemeckej armáde, vidieť ukážky možnej obrany hraníc a útok Wehrmachtu na československé opevnenie.

Všeobecnú mobilizáciu vyhlásili 23. septembra 1938. Bola reakciou vtedajšieho Československa na tlak veľkých mocností, aby 1. ČSR odstúpila rozpínajúcemu sa Nemecku svoje pohraničné územie. Podľa petržalskej hovorkyne Márie Grebeňovej-Laczovej nie je udalosť u súčasnej verejnosti taká známa, ako napríklad ostreľovanie Bratislavy napoleonskými vojskami. "Ambíciou mladých priaznivcov slovenskej histórie 20. storočia je, aby petržalské podujatie pri bunkri B-S 4 dosiahlo v povedomí ľudí taký význam, ako dávnejšie dejiny viažuce sa na územie našej metropoly," vysvetlila.

Program podujatia
Spomienkové podujatie odštartuje o 10.00 h prehliadkou vojenských táborov pri bunkri B-S 4 – Lány. Od 11.00 h čakajú na návštevníkov vojenské ukážky, ktoré im pripomenú, ako to bolo pri odovzdávaní hraníc nemeckej armáde a ako mohol vyzerať útok na hranice. Od 12.00 h sa môžu povoziť na V3S-ke a absolvovať  prehliadky bunkrov československého opevnenia so sprievodcami s odborným výkladom. Pripravená je aj prehliadka historických vozidiel, historickej techniky a súťaže pre deti. Na priaznivcov histórie a nadšencov vojenskej techniky čaká večerná živá hudobná produkcia (unplugged). Aj takto chcú organizátori nadviazať na nultý ročník podujatia, ktorý sa uskutočnil v septembri minulého roka.

Podujatie sa koná pod záštitou petržalského starostu Vladimíra Bajana a organizátormi sú občianske združenia Múzeum petržalského opevnenia a Self defense force. Tie sa už vyše roka zaoberajú rekonštrukciou svetových stavebných unikátov, pevnostných objektov – bunkrov z obdobia spred druhej svetovej vojny v pohraničnej oblasti Petržalky. Popri o.z. Zachráňme petržalské bunkre je aj ich zámerom vybudovať líniu múzeí pozdĺž týchto objektov, ktorá bude slúžiť edukačným účelom pre žiakov škôl, mládež a pre širokú verejnosť a zatraktívni pravý breh Dunaja aj v očiach návštevníkov mesta. Svoj dobrovoľnícky verejnoprospešný projekt financujú zo súkromných zdrojov. Dovedna do obnovy historických vojenských objektov investovali cez tisíc dobrovoľníckych hodín a viac ako 10.000 eur.