Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V sociálnom podniku vo Fiľakove môže nájsť prácu desať až pätnásť ľudí

Na snímke zľava splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin, splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz, štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš a primátor Fiľakova Attila Agócs počas tlačovej konferencie venovanej prezentácii projektu Ensie, 22. septembra 2017 vo Fiľakove. Foto: FOTO TASR - Branislav Caban

Počet nových pracovných miest by sa neskôr mohol zvýšiť.

Fiľakovo 22. septembra (TASR) – Približne 10 až 15 pracovných miest by mohlo vzniknúť v pripravovanom sociálnom podniku vo Fiľakove na juhu okresu Lučenec, ktorý by mesto chcelo spustiť do prevádzky v budúcom roku. Na tlačovej konferencii k projektu zdieľania informácií o sociálnom podnikaní Ensie to dnes uviedol primátor Attila Agócs.

Počet nových pracovných miest by sa podľa neho mohol neskôr ešte zvýšiť, v súčasnosti je však samospráva iba vo fáze plánovania a hľadania vhodných priestorov. „Naše predstavy smerujú predovšetkým k výrobe nejakého stavebného materiálu, či už betónových dlaždíc, alebo tiež, čo je pre náš región tradičné, výrobe čadičových kociek,“ uviedol primátor s tým, že v okolí Fiľakova sa nachádzajú bývalé najväčšie čadičové bane v strednej Európe.



„Chceme sa vracať k tejto tradícii. Tá surovina je tu dostupná, stále sa doluje, ale málo sa spracováva,“ konštatoval primátor, podľa ktorého práve v tohto segmente môže vzniknúť pridaná hodnota z jednoduchej suroviny. „Celkom ľahko sa z nej bude dať vytvoriť niečo vzácne, keďže ceny čadičových dlaždíc a obrubníkov sú dosť vysoké,“ dodal.

Z ďalších oblastí, na ktoré by sa ich sociálny podnik mohol zamerať, uviedol Agócs stavebné práce a poľnohospodárske činnosti, konkrétne pestovanie bobuľového ovocia či spracovanie orechov. Tie podľa jeho slov v okolí Fiľakova rastú na ploche okolo 100 hektárov, ale priamo sa tam nespracúvajú. „V poľnohospodárstve sú však v súčasnosti niektoré pravidlá čerpania štátnej pomoci dosť prísne, s tým teda asi trochu vyčkáme,“ podotkol.

Podľa splnomocnenca vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Antona Marcinčina, ktorý sa vo Fiľakove zúčastnil na konferencii venovanej Ensie, je pre takéto regióny kľúčové pripraviť ľudí pre trh práce. V 17 okresoch, ktoré sú, alebo budú zaradené do zoznamu najmenej rozvinutých, registrujú podľa jeho slov obrovský záujem predstaviteľov samosprávy o túto formu zamestnávania, ktorá je vlastne určitým medzitrhom práce.

„V prípade niektorých miest hovoríme o desiatkach pracovných miest. V prípade dedín často začínajú možno s piatimi, ale je to veľmi sľubný začiatok,“ zdôraznil s tým, že v tomto roku podporili zatiaľ niekoľko obcí. Dúfa však, že začiatkom budúceho roka sa ich počet výrazne zvýši.