Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V štátnom podniku budú vyrábať okná pre nehnuteľnosti rezortu vnútra

Slávnostné otvorenie štátneho podniku na výrobu plastových okien pre potreby rezortu ministerstva vnútra SR za účasti podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka vo Svidníku 9. februára 2016 Foto: TASR – Milan Kapusta

Vo svidníckom štátnom podniku sa postupne zamestná na tri zmeny okolo 100 ľudí. Časť zamestnancov vytvorí montážne čaty, ktoré budú na štátnych budovách meniť staré okná za nové.

Svidník 9. februára (TASR) – Vo Svidníku dnes podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák otvoril prevádzku na výrobu plastových okien. Prioritne v nej budú vyrábať okná pre potreby rezortu vnútra. Ministerstvo spravuje okolo 3000 nehnuteľností, podľa Kaliňáka sú mnohé v havarijnom stave a potrebujú obnovu.

Vo svidníckom štátnom podniku sa postupne zamestná na tri zmeny okolo 100 ľudí. Časť zamestnancov vytvorí montážne čaty, ktoré budú na štátnych budovách meniť staré okná za nové. Ušetriť by sa tým malo okolo 15 – 20 percent nákladov. Hlavným cieľom projektu je však vytvoriť nové pracovné miesta v regiónoch s vysokou mierou nezamestnaných, informoval Kaliňák.

Investície na zriadenie prevádzky vyšli zhruba na 140.000 eur, vrátane drobných rekonštrukcií objektu. Z toho do vybavenia dielne išlo okolo 90.000 eur. Ďalšie výdavky pôjdu na materiál, ako sú plasty, profily, sklo a kovania. Ostatné náklady budú tvoriť mzdy.

„Prvé okná v nultej sérii vyrobia pre vlastnú dielňu. Určite aj ostatné štátne budovy potrebujú rekonštrukcie. V našom vlastníctve sú tiež školy. Ide o jednoduchú výrobnú linku. Pokiaľ sa ukáže, že kapacitne to nepokryje potreby rezortu vnútra, podobné pracoviská vzniknú aj na strednom a západnom Slovensku," uviedol Kaliňák. Malo by ísť o okolie Revúcej a Hornú Nitru.



Do úvahy prichádzajú aj stolárske dielne. Náročnosť na vzdelanie v prípade týchto pracovných miest nie je vysoká. Prácu by tu mohli nájsť ľudia dlhodobo nezamestnaní, ktorí by získali pracovné návyky a neskôr sa lepšie uplatnili na pracovnom trhu. Postupne by mali vytvoriť do tisícky pracovných miest.

„Keď dnes hovoríme o Svidníku, zajtra by sme radi hovorili o regióne Rimavskej Soboty, konkrétne o Revúcej, máme vyhliadnutých niekoľko priestorov v Málinci alebo v Utekáči, kde tá dostupnosť pracovných miest nie je tiež veľká. Ale myslíme na pracovné miesta aj v prípade objektívnej zodpovednosti, ktorá by mala zamestnať do 300 ľudí v rôznych regiónoch. Malo by ísť o osoby s istou formou fyzického postihnutia, ktoré sú znevýhodnené na trhu práce," konkretizoval Kaliňák.

Do skupiny štátnych podnikov by sa mali dostať aj údržbárske dielne pre potreby ministerstva vnútra a autoopravovne, ktorých dnešný počet plánujú rozšíriť.