Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

V Strečnianskej tiesňave sa po 68 rokoch opäť bojovalo

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Odohrala sa tam rekonštrukcia bojov z 2. svetovej vojny pod názvom Tiesňava 2012 - Boje o Strečno 1944.

Strečno 21. júla (TASR) – Nemeckí vojaci dnes po 68 rokoch opäť obsadili strečniansku tiesňavu počas rekonštrukcie bojov z druhej svetovej vojny pod názvom TIESŇAVA 2012 – Boje o Strečno 1944.

V priestore oproti pamätníku francúzskych partizánov sa podľa hlavného organizátora akcie Romana Grešáka zišlo viac ako 140 účinkujúcich vojakov zo Slovenska, Poľska a Česka, ktorých doplnili komparzisti z okolitých obcí. „Počas bojov o tiesňavu predstavili niekoľkým tisíckam divákov 57 druhov techniky a výzbroje. Akcia vznikla ako spomienka na 68. výročie druhej svetovej vojny, v ktorej bol strečniansky priesmyk veľmi strategický. Odohrali sa tu boje a my sme sa rozhodli prvýkrát v histórii o ich rekonštrukciu,“ povedal Grešák.

Pri obsadení Strečnianskej tiesňavy použili vojaci na oboch stranách výbušniny, vojenské vozidlá, húfnice, delá, pásové motorky či mínomety. „Rekonštrukciu podporila aj ťažká technika - obrnené vozidlá, tanky a náletmi repliky dobových bojových lietadiel. Návštevníci si mohli pozrieť dobový vojenský tábor a odfotiť sa s vojakmi a technikou,“ doplnil Grešák.

„Terén bol rozmočený, museli sme jazdiť pomaly a dávať pozor. Ukážka bola pekná, organizátori to dobre zvládli. Zúčastňujeme sa na veľa akciách na Slovensku a táto bola pekne urobená,“ uviedol Jiří Šodek, jeden z účastníkov dnešnej rekonštrukcie.



Historické boje sú záľubou aj pre profesionálneho vojaka Tomáša Németa. „Bol som aj v zahraničných misiách, takže viem, čo to obnáša. A určite to človek preciťuje inak, keď to tu hrá a inak je to reálne. Ale viem sa vcítiť do pocitov našich predkov, ktorí tu bojovali,“ podotkol na margo bojov o strečniansku tiesňavu.

Plán bitky vznikol podľa podpredsedu Klubu vojenskej histórie Dubná skala Michala Makuku na základe historických faktov. „V strečnianskej tiesňave bolo potlačené povstanie. V ukážke bojov vystúpili aj francúzski partizáni. Pochádzali z pracovných táborov a dá sa povedať, že niekedy boli lepšie organizovaní ako normálna armáda. Majú veľké zásluhy v strečnianskej tiesňave, pretože to tam dosť dlhú dobu udržali, ale ťažká technika nemeckej armády ich potom prevalcovala,“ uviedol Makuka.

Popri historickej rekonštrukcii pripravili organizátori ukážky airsoftového klubu, záchranárov – psovodov, hasičov a členov rýchlej zásahovej jednotky (kukláčov). Doplnili ich vystúpenia viacerých kapiel na pripravenom pódiu a ďalším bonusom bol voľný vstup na hrad Strečno pre všetkých návštevníkov akcie.

Tu bude player