Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

V Stredoslovenskom múzeu archeologička priblíži Samovu ríšu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Samova ríša vznikla v roku 623 ako obranný kmeňový zväz Slovanov proti avarskému útlaku, pričom jej súčasťou bola aj časť územia dnešného Slovenska.

Banská Bystrica 17. októbra (TASR) - Pri príležitosti Medzinárodného dňa archeológie pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici prednášku svojej archeologičky Marty Ďuricovej s názvom Príbeh Samovej ríše - 1400. výročie vzniku prvej politicko-mocenskej organizácie Slovanov. Návštevníci sa o udalostiach, ktoré sprevádzali vznik a trvanie tohto politického útvaru, dozvedia viac 19. októbra o 17.00 h v Thurzovom dome. TASR o tom informovala manažérka SSM Dana Kurtíková.

Samova ríša vznikla v roku 623 ako obranný kmeňový zväz Slovanov proti avarskému útlaku, pričom jej súčasťou bola aj časť územia dnešného Slovenska. Jediným dôveryhodným historickým zdrojom informácií o Samovi a jeho kráľovstve je písomný prameň známy pod názvom Fredegarova kronika.

"Fredegarova kronika pestro vykresľuje udalosti spojené s aktivitami franského kupca Sama a Slovanov. Dozvedáme sa z nej aj údaje o spore medzi Samom a franským kráľom Dagobertom, opisuje priebeh vojenských konfliktov vrátane porážky franského vojska pri Vogastisburgu. Mnohé údaje zaznamenané v kronike sú však príliš stručné a nejednoznačné, čo spôsobuje všeobecnú neschopnosť osvetliť kľúčové súvislosti historických udalostí. To viedlo k vzniku viacerých rozmanitých teórií týkajúcich sa rôznych aspektov Samovej ríše," priblížila Ďuricová.

Po smrti Sama sa ríša rozpadla, na jeho základoch zrejme neskôr stavala ríša Veľkomoravská. "Prednáška návštevníkom rozvinie priebeh udalostí v súvislej línii, pričom bude vychádzať z analýz nespochybniteľných historických reálií. Tie nabádajú, že pozadie týchto udalostí mohlo byť zaujímavejšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať," dodala archeologička SSM.