Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Stredoslovenskom múzeu je fotovýstava z cesty Gensereka po Etiópii

Eduard Genserek Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jednu z najdôležitejších súčastí etiópskeho života – kresťanstvo zachytil priamo v kráľovskom meste Gondar a v meste Lalibeli. Najcennejšie fotografie však pochádzajú z rituálnych súbojov Saginay.

Banská Bystrica 19. apríla (TASR) - Zaujímavú výstavu fotografa a cestovateľa v jednej osobe - Eduarda Gensereka s názvom Etiópia, sprístupnili v týchto dňoch v Stredoslovenskom múzeu (SSM) v Banskej Bystrici. Výstava zachytáva momenty zo života etiópskych domorodcov, ktoré zachytil na svojich potulkách po čiernom kontinente.

"Svoj vzťah k africkému kontinentu už dokázal zábermi z ciest po zvieracom kráľovstve v Namíbii, Keni či Ugande," uviedla pre TASR manažérka múzea Gabriela Kováčová. Na fotografiách sa mu podarilo zachytiť ťažký život ľudí z domorodého kmeňa Afar pri ich každodennej práci - ťažbe soli v oblasti Danakile na severe Etiópie a to 115 metrov pod hladinou mora. Toto územie patrí v súčasnosti k najteplejším miestam na Zemi.

Jednu z najdôležitejších súčastí etiópskeho života – kresťanstvo zachytil priamo v kráľovskom meste Gondar a v meste Lalibeli. Najcennejšie fotografie však pochádzajú z rituálnych súbojov Saginay. "Muži z kmeňa Suri, ktorý sa nachádza na juhozápade Etiópie, berú súboje veľmi vážne. Pre mladých Suriov sú tieto zápasy možnosťou predviesť sa pred potenciálnymi manželkami a zároveň si získať rešpekt vo svojej osade," približuje svoje zážitky Genserek.

Tieto zábery priniesli skúsenému fotografovi množstvo prestížnych ocenení, medzi inými aj víťazstvo na Slovak Press Photo v kategórii šport a tiež čestné uznanie zo súťaže Czech Press Photo.

"Táto krajina je neskutočne fascinujúca. Životné podmienky domorodých kmeňov, ktoré som mal možnosť navštíviť, sú pre väčšinu Slovákov nepredstaviteľné. Etiópia má mnoho tvárí. Na jednej strane ste fascinovaní úžasnou prírodou, ktorá doslova vyráža dych a na druhej strane nájdeme prostredie, v ktorom by našinec dlhodobo neprežil,"
tvrdí fotograf.

Návštevníci Thurzovho domu môžu autentický život domorodých kmeňov objektívom E. Gensereka obdivovať do 3. mája 2015.