Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V stredu zadržali troch sudcov OS Bratislava I,na súde je krízový stav

Foto: Ilustračné foto

Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana K.

Bratislava 12. marca (TASR) - Predseda Okresného súdu (OS) Bratislava I Ján Golian už pred stredajším zadržaním 13 sudcov, z ktorých sú traja z tohto nižšieho bratislavského súdu, upozorňoval na krízový stav na obchodnom úseku OS Bratislava I.

"Predseda OS Bratislava I zotrváva na stanovisku, ktoré prezentoval na Súdnej rade SR 24. februára, keď uviedol, že obchodný úsek OS Bratislava I sa už v danom čase nachádzal v krízovom stave. Z toho logicky vyplýva, že zadržanie troch sudcov tohto úseku krízovú situáciu ešte prehĺbilo. Momentálne je na obchodnom úseku osem sudcov," sprostredkoval aktuálne stanovisko Goliana hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Podľa Adamčiaka napriek tomu predseda OS Bratislava I vo štvrtok prijal opatrenie, ktorým zabezpečil chod všetkých oddelení obchodného úseku pri zachovaní zásady náhodného prideľovania spisov.

"Včerajší zásah sa dotýka piatich sudcov KS v Bratislave (vrátane Moniky J., ktorá reálne nevykonávala súdnictvo na tomto súde). Chod jednotlivých senátov je zabezpečený v zmysle Rozvrhu práce KS v Bratislave na rok 2020," uviedol zase prostredníctvom Adamčiaka predseda KS v Bratislave Boris Tóth.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu (11. 3.) ráno 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Medzi zadržanými sú okrem 13 sudcov aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby.

Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana K. Zadržaných sudcov po stredajších výsluchoch na NAKA v Nitre previezli do Košíc, kde sídli ÚS, ktorý musí zo zákona povoliť väzobné stíhanie sudcov.