Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na otvorení knižnice v Stupave sa zúčastnila aj rodina Ruda Morica

Na obrázku členovia rodiny slovenského spisovateľa Ruda Morica počas slávnostného otvorenia Mestskej knižnice v Stupave, ktorá nesie jeho meno 25. novembra 2016. Rodina Ruda Morica darovala knižnici špeciálny dar - spisovateľov portrét. Foto: TASR - Erik Máder

Náklady na zrekonštruovanie i vybavenie budovy, v ktorej sa nachádzajú nové priestory knižnice, pokryli v plnej miere sponzorské príspevky a dotácie.

Stupava 25. novembra (TASR) – Mestská knižnica Ruda Morica v Stupave otvorila dnes podvečer prvú kapitolu svojho nového príbehu. O 18.00 h slávnostne otvorili nové priestory knižnice, ktoré sa nachádzajú v zrekonštruovanej budove na Hlavnej ulici.

Primátor Stupavy Roman Maroš v otváracej reči pripomenul, že rozhľadení a sčítaní ľudia tvoria nielen kultúrnu, ale hlavne vzdelanostnú vrstvu našej spoločnosti. Vyjadril želanie, aby práve takýchto ľudí, ktorým záleží na hodnotách a ktorí sú pozorní nielen k sebe, ale i k svojmu okoliu, bolo v Stupave čo najviac. "Projekt knižnice považujem za jeden z nosných pilierov na tejto neľahkej, no peknej ceste," uviedol stupavský primátor.

Náklady na zrekonštruovanie i vybavenie budovy, v ktorej sa nachádzajú nové priestory knižnice, pokryli v plnej miere sponzorské príspevky a dotácie. Finančne tento projekt podporil aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Jeho predseda Pavol Frešo poukázal na to, že kým noviny či televízne správy sú plné negatív, katastrof a bulváru, knihy prinášajú príbehy a myšlienky, majúce hĺbku. "Čítanie posúva človeka dopredu a ja verím, že takúto možnosť poskytne aj táto knižnica. Že bude zdrojom hlbokých a inšpiratívnych myšlienok, ktoré človeku pomáhajú v tomto často negatívnom svete," zaželal Frešo.

Interiér knižnice je kompletne vybavený novým nábytkom, počítačovou a projekčnou technikou. Čitatelia budú mať k dispozícii samoobslužný skener a priestory pre štúdium. Súčasťou knižnice je aj Informačné centrum pre Dolné Záhorie a kaviareň so záhradou, v ktorej bude počas sezóny otvorená letná čitáreň. Vďaka dotáciám z Fondu na podporu umenia a Bratislavského samosprávneho kraja tiež rozšírili knižničný fond. Pozitívna zmena sa týka aj otváracích hodín. Po novom bude knižnica otvorená aj počas sobotňajšieho predpoludnia. V plnej prevádzke ju sprístupnia verejnosti v utorok (29.11.) predpoludním.

Stupavská Mestská knižnica Ruda Morica sídlila desiatky rokov v budove v časti Mást, no technické ani prezentačné podmienky v tomto objekte už nevyhovovali nárokom na moderné kultúrno-vzdelávacie centrum. Samospráva preto už viac ako pred rokom začala kompletne rekonštruovať budovu, ktorá je na hlavnom mestskom ťahu, v blízkosti základnej školy.