Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Regióny

V Trebišove ukončili výstavbu kompostárne, ktorá zhodnotí bioodpad

Ilustračné foto. Foto: EASYFOTO TASR - Jana Ďurašková

Generálnym dodávateľom diela za takmer 1,42 milióna eur je spoločnosť 3 Energy.

Trebišov 24. decembra (TASR) - V Trebišove aktuálne ukončili stavebné činnosti súvisiace s výstavbou novej kompostárne. Tá bude slúžiť na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu z údržby miestnej zelene, ale aj z domácností. Investorom je mesto Trebišov.

Po preberacom a odovzdávacom konaní čaká stavbu kolaudačný proces. "Spustenie prevádzky kompostárne mestom Trebišov bude možné v závislosti od klimatických podmienok na jar 2024," uviedla pre TASR hovorkyňa radnice Martina Mištaničová.

Generálnym dodávateľom diela za takmer 1,42 milióna eur je spoločnosť 3 Energy. Spoločnosť Eurovia SK informovala, že ako subdodávateľ realizovala stavebnú časť diela.

Zariadenie zahŕňa niekoľko stavebných objektov, ako je prijímacia hala, prijímacie boxy, plochy pre hygienizačné jednotky, plochy na dozrievanie kompostu či plocha na uskladnenie hotového kompostu.

Technologické zariadenie pozostáva z hygienizačných jednotiek, prevzdušňovacieho systému, čerpadiel, sifónov a dúchadiel. Ďalšími súčasťami sú rádiové teplotné sondy, riadiaci, kontrolný a vizualizačný systém vrátane dozrievacích plôch.

Stavba je umiestnená na severnom okraji Trebišova a prístup do areálu vedie z miestnej komunikácie cez existujúcu spevnenú cestu. "Pre realizáciu výstavby tohto objektu bolo potrebné odstrániť mnoho prebytočného materiálu, ktorý bol rokmi v areáli nahromadený. Následne sme vykonali menšie terénne úpravy podľa potrieb stavebných objektov kompostárne s menšími výkopovými prácami, ktoré zabezpečili osadenie podzemných nádrží pod dozrievacou plochou," informovala hovorkyňa Eurovia SK Simona Tančáková.

Celý proces kompostovania bude trvať približne desať týždňov. V trebišovskej kompostárni sa má ročne zhodnotiť približne 2800 ton biologicky rozložiteľného odpadu.