Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Trnave sa lacnejšie cestuje do školy s čipovou kartou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Pri vybavovaní nových čipových kariet alebo ich predlžovaní pre nový školský rok je koncom augusta a začiatkom septembra na obchodných miestach veľký nápor.

Trnava 5. septembra (TASR) - Žiaci základných a študenti stredných a vysokých škôl v trnavskom regióne majú v novom školskom roku cestovať výhodnejšie v mestskej i prímestskej doprave.

"Jednorazový cestovný lístok v mestskej hromadnej doprave v Trnave, Piešťanoch, Senici a v Hlohovci si môžu žiaci a študenti zakúpiť u vodiča autobusu v hotovosti. Výhodnejšie je však použitie čipovej karty, pri ktorej sú cestujúci odbavení rýchlejšie, nakoľko odpadá manipulácia s hotovosťou. Zároveň cestujú za nižšiu cenu," uviedol dopravný riaditeľ spoločnosti Arriva Trnava, a. s., Juraj Kuzma. Rodičia a deti tak nemusia denne myslieť na hotovosť a navyše ušetria.

Výška zľavy pri bezhotovostnej platbe čipovou kartou je stanovená v tarifných podmienkach jednotlivých miest a regionálnej dopravy Trnavského samosprávneho kraja. Ak žiak alebo študent platí v prímestskej doprave v Trnavskom kraji za cestovné čipovou kartou, ušetrí na každej ceste od 10 do 15 centov. Rozdielne sú aj zľavy MHD v jednotlivých mestách, napríklad v Senici a Hlohovci sa na žiacke a študentské cestovné pri platbe kartou zľava neposkytuje. Najlepšie to je v meste Trnava, kde vyjde zľavnené cestovné pre študentov pri platbe v hotovosti 40 centov a čipovou kartou 25 centov. V Piešťanoch to je 30 a 29 centov.

Pri vybavovaní nových čipových kariet alebo ich predlžovaní pre nový školský rok je koncom augusta a začiatkom septembra na obchodných miestach veľký nápor, netreba to preto podľa Kuzmu odkladať na poslednú chvíľu. Klasické obchodné miesta zabezpečujú komplexnú ponuku služieb – od dobíjania kreditu na čipové karty až po pokročilé operácie.

Spoločnosť Arriva pôsobí v Nitrianskom, Košickom, Žilinskom a Trnavskom kraji, kde zabezpečuje mestskú, prímestskú, diaľkovú, zahraničnú a komerčnú autobusovú dopravu. Tvorí ju päť dopravných spoločností, servisné spoločnosti a cestovná kancelária. Spoločnosť má na Slovensku takmer 2400 zamestnancov a prevádzkuje 1350 autobusov. Arriva je európskym poskytovateľom transportných služieb a je členom skupiny Deutsche Bahn. Na európskom trhu pôsobí v 14 krajinách, kde prevádzkuje autobusovú, železničnú a lodnú dopravu. Informoval Dalibor Mihalkin z Arriva.