Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Trnave sa zídu milovníci počítačových hier na špecifickom festivale

Na snímke stará hra Prince of Persia na ešte staršom počítači. Foto: Pavol Kozinka

Celý program herného festivalu majú na svedomí študenti Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Trnava 12. februára (Teraz.sk) - Slovenský malý Rím, mesto Trnava, počas valentínskeho víkendu privíta to najzaujímavejšie, čo herný priemysle ponúka. Študentský turnaj a zároveň konferencia Unicon ponúka návštevníkom sériu zaujímavých prednášok a workshopov.

Celý program herného festivalu majú na svedomí študenti Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Festival sa nesie v duchu hry Duke Nukema, ktorá práve tento rok oslavuje 25 rokov. Okrem kultového dukematchu sú v programe turnaje v DOTA2, League of Legends, CS: Go, či HearthStone. Nechýbajú ani zápasy v konzolových a stolových hrách. Okrem uznania budú hráči bojovať aj o atraktívne ceny: najmodernejšie herné konzoly, herné PC a komponenty, ale aj iné vecičky ako napr. stolové hry či drony.

O zarábaní zábavou si s návštevníkmi v panelovej diskusii pokecá banda youtuberov na čele so Selassiem. Prečo sa dospeláci hrajú na hry? Túto otázku zodpovie ďalšia panelová diskusia, ktorá odhalí zákutia a tajomstvá Larpu. O karnevale ako celoročnom hobby zasa prídu porozprávať slovenskí Cosplayeri.
Na snímke účastníci súťaže Cosplay v kostýmoch.
Foto: Pavol Kozinka

Panelové diskusie budú v programe dopĺňať prednášky. Za rečnícky pult sa okrem zástupcov spomínaných oblastí postavia napríklad profi hráč Hakki Junior, ktorý prezradí, aké je to živiť sa hraním hier. Že hry boli a sú inšpiráciou pre kinematografiu, a prečo to zväčša skončilo katastrofálne vysvetlí Juraj Kovalčík so špeciálnou edíciou pravidelnej filmovej prednášky Malého Berlína s názvom Kukadlo. Netradičným spestrením určite bude aj prednáška známeho stand-upistu, ajťáka a hráča Dana Čistého.

Ilustračné foto
Foto: Pavol Kozinka
Herným dejepisom prevedie návštevníkov putovné múzeum, v ktorom budú k dispozícii všetky herné zariadenia od primitívneho pongu až po moderné konzoly. Nepovšimnuté neostanú ani offline hry vo forme menej klasických i obvyklejších stolových a kartových hier. Návštevníci sa naučia, ako si vybrať tú pravú a do ich tajov vás zasa radi zaškolia skúsení hráči. Tradičné hranie doplní hi-tech - bude sa lietať s dronmi, vyskúšaš si aj najnovšie projekty vo svete virtuálnej reality a spoznáš možnosti 3D tlače. Po skončení sobotného programu bude priestor aj pre networking na afterparty. Festival sa koná od 12. do 14. februára v priestoroch FMK UCM v Jame. Teraz.sk informovala organizátorka Magdaléna Švecová.