Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Regióny

V trnavskej synagóge sa predstavuje Emília Rigová výstavou Untitled

Na snímke Synagóga - Centrum súčasného umenia v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Výstava potrvá do 10. septembra.

Trnava 29. júna (TASR) - Samostatnou výstavou v Synagóge - Centre súčasného umenia v Trnave sa od štvrtka predstavuje mladá slovenská výtvarníčka Emília Rigová. Trnavská rodáčka prináša kolekciu rozmerných videoprojekcií pod názvom Untitled (Bez názvu), v ktorých sú zakódované odkazy na tematiku rómskeho holokaustu. Výstava potrvá do 10. septembra, informovala o tom jej kurátorka Nina Vrbanová.

Uviedla, že hoci Rigová študovala sochárstvo, výraznejšie sa presadila v multimediálnych rámcoch súčasného umenia. "Dnes sa pohybuje medzi médiami, zapája charakteristickú autorskú performanciu, ktorú dokumentuje a následne inscenuje v nových súvislostiach. Jej výstavy a diela sú spravidla viacvrstvové, odrážajú sa od osobnej identity autorky ako ženy, Rómky, feministky, vzdelanej intelektuálky a aktivistky a gradujú často v oblasti dejín, kolektívnej pamäte a osobitne archeológie rómskej kultúry," dodala.

Hľadanie, objavovanie a napokon aj akceptácia vlastnej identity autorky tvoria podľa kurátorky základné prvky vizuality jej diela. "Historický kontext synagógy ako symbolu dejinnej traumy posúva aspekty osobnej identity a vytvára tak atmosféru širších dejinných súvislostí," uvádza Vrbanová. Na jednej strane autorka podľa nej dielom zosobňuje marginalizáciu Rómov priamo v prostredí poľského Auschwitzu, na druhej symbolicky vyzýva na voľnosť a slobodu z pobrežia amerického Coney Island. "Na neviditeľnosť či bezmennosť rómskej komunity a jej kultúry v dejinách odkazuje už samotný názov výstavy - Untitled," konštatovala.

Emília Rigová (1980, Trnava) je vizuálna umelkyňa a aktuálne aj vedecko-výskumná pracovníčka na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Tam ukončila aj štúdium v odbore sochárstvo. Ako vizuálna autorka absolvovala viaceré zahraničné rezidenčné pobyty, v roku 2018 sa stala laureátkou Ceny Oskára Čepana. Samostatne vystavovala vo Viedni, Bratislave, Miláne, Berlíne. zúčastnila sa na kolektívnych výstavách, spolu s Petrou Hanákovou bola aj kurátorkou výstavy KeresKultura! Robíme kultúru! Súčasné umenie a rómska identita v Banskej Bystrici a Otevřená cesta/PhundradoDrom v Prahe.