Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V trnavskom múzeum premietnu film o M. R. Štefánikovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Filmový dokument je súčasťou štvordielneho filmového projektu z roku 2010 a prináša rekonštrukciu letu Štefánikovho lietadla Caproni a havárie.

Trnava 6. mája (TASR) - Západoslovenské múzeum pripravilo na utorok 7. mája pri príležitosti 100. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika premietanie dokumentárneho filmu a prednášku Pavla Kanisa s názvom Štefánik. Príbeh hrdinu. Vlasť. Premietanie sa uskutoční o 10.00 a 13.15 h a súčasťou podujatia bude aj sprístupnenie výstavy fotografií súvisiacich so Štefánikom a výstavbou mohyly na Bradle. Výstava potrvá do konca júla.

Filmový dokument je súčasťou štvordielneho filmového projektu z roku 2010 a prináša rekonštrukciu letu Štefánikovho lietadla Caproni a havárie. "Zoznamuje diváka s lietadlom, jeho posádkou, okolnosťami letu a priebehom pristávajúceho manévru. Objasňuje vyšetrovania leteckej tragédie, ako aj zatiahnutie Štefánikovej smrti do politického zápasu na Slovensku. Exaktnejší výklad tejto historickej udalosti sprostredkuje samotný autor scenára a režisér filmu Pavol Kanis," informovala vedúca prezentačného oddelenia múzea Simona Jurčová.