Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V tvorivých dielňach v Lučenci sa budú vyrábať dekorácie z hliny

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Keramické tvorivé dielne, v ktorých by ľudí oboznamovali s prácou s hlinou, chcú organizovať každý mesiac.

Lučenec 11. januára (TASR) – Výroba nástenných dekorácií z hliny bude obsahom tvorivých dielní, ktoré sa v dňoch 11., 14. a 20. januára o 15.00 h uskutočnia v priestoroch Novohradského osvetového strediska (NOS) v Lučenci. Ako TASR informovala lektorka Eva Srníková, takéto keramické tvorivé dielne, v ktorých by ľudí oboznamovali s prácou s hlinou, by chceli organizovať každý mesiac.

„Počas týchto prvých dielní začíname jednoduchou technikou modelovania z plátov. Vytvoríme z nich nástenné dekorácie v rôznych tvaroch. Neskôr by sme chceli prejsť k modelovaniu z valčekov a z voľnej ruky,“ uviedla Srníková s tým, že ak sa im podarí získať dotácie z grantov, zamerali by sa aj na techniku točenia na hrnčiarskom kruhu.

Tvorivé dielne v NOS sú určené pre širokú verejnosť, vrátane úplných začiatočníkov či detí. „Účastníkom predvedieme, ako hlinu vymiesiť a ako s ňou pracovať. Budeme mať pre nich pripravenú hlinu aj všetky potrebné pomôcky. Vytvorené diela v priebehu dvoch týždňov vysušíme a vypálime a potom si ich môžu vziať domov,“ dodala lektorka s tým, že na tvorivé dielne nie je potrebné objednávať sa, stačí prísť v niektorom z uvedených termínov.