Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

V učebni na oddelení onkológie FNsP sa vzdelávajú študenti aj lekári

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Novú školiacu miestnosť využívajú aj onkológovia, ktorí každý týždeň organizujú vlastné vzdelávacie semináre či vedomostné minikurzy.

Žilina 1. februára (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline zriadila na oddelení klinickej a radiačnej onkológie novú edukačnú a seminárnu učebňu. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je miestnosť určená predovšetkým na výučbu vysokoškolských študentov, ale využívajú ju aj lekári pri interných vzdelávacích projektoch.

Doplnila, že na oddelení onkológie vyučujú študentov v rámci programu biomedicínske inžinierstvo Žilinskej univerzity v Žiline a rádiologická technika Katolíckej univerzity v Ružomberku. "Vysokoškoláci u nás absolvujú každý týždeň štvorhodinové cvičenia. Prvá časť je zameraná na výučbu teoretických vedomostí prostredníctvom odborných prednášok a v druhej časti sa venujeme situáciám priamo z praxe," priblížila primárka žilinskej onkológie Dagmar Sudeková s tým, že na interaktívne ukážky v praktickej časti využívajú nový 70-palcový monitor, prepojený s nemocničným informačným systémom.

Novú školiacu miestnosť využívajú aj onkológovia, ktorí každý týždeň organizujú vlastné vzdelávacie semináre či vedomostné minikurzy. "Onkológia je taký širokospektrálny a dynamicky sa rozvíjajúci odbor, že je potrebné neustále sa vzdelávať. Moderné medicínske poznatky pribúdajú obrovským tempom, preto máme na oddelení zaužívané semináre, v rámci ktorých si lekári pripravia prednášku na vybranú tému z oblasti onkológie. Tú potom rozdiskutujeme," vysvetlila primárka oddelenia klinickej a radiačnej onkológie FNsP Žilina.

Jeden raz za týždeň podľa nej organizujú na oddelení i vedomostné minikurzy. "Stretneme sa v seminárnej miestnosti a niektorý z kolegov vždy prezentuje aktuálny onkologický odborný článok, ktorý ho zaujal. A prinesie nám tak podnetné informácie," dodala Sudeková.

Na oddelení klinickej a radiačnej onkológie FNsP Žilina sa ročne vzdeláva 70 vysokoškolákov v zimnom a letnom semestri.