Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

V Univerzitnej knižnici bude znieť tvorba rebelských básnikov

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Podľa Marcela Šusteka z Multifunkčného kultúrneho centra UKB o tieto večery býva veľký záujem, pretože je na nich literárna tvorba uvedená netradičným spôsobom.

Bratislava 25. júla (TASR) – Štvrté pokračovanie programového projektu Letné literárne láskanie pripravuje Univerzitná knižnica Bratislava (UKB) na nasledujúci víkend (27.7.-29.7.). Tri kultúrne večery sa uskutočnia na Nádvorí Klarisky, v prípade nepriaznivého počasia na Barokovom nádvorí UKB.

Podľa Marcela Šusteka z Multifunkčného kultúrneho centra UKB o tieto večery býva veľký záujem, pretože je na nich literárna tvorba uvedená netradičným spôsobom. Program pripravili slovenskí režiséri staršej strednej generácie, ktorí osobitým pohľadom predstavia svojich obľúbených autorov. Okrem nich v programoch vystupujú herci a ďalší účinkujúci.

"V piatok (27.7.) sa očami herca a režiséra Petra Vilhana pozrieme na prekliateho francúzskeho básnika stredoveku Françoisa Villona. Je to autor, ktorého tvorba sa nie často objavuje na scénach, takže mohol by to byť večer plný rebelstva a vzdoru, keďže Villon bol známy rebel," uviedol pre TASR Šustek.

Vraj v podobnom duchu bude pokračovať sobotný program, kde jeden z najkontroverznejších slovenských režisérov Blaho Uhlár predstaví rovnako kontroverzného amerického básnika Charlesa Bukowského píšuceho v duchu bítnikov.

"Opäť je to tvorba plná vzdoru, odporu, vlastného videnia sveta. Upokojenie by mala priniesť nedeľa, kedy režisér Vladimír Sadílek ponúkne svoju verziu Alexandra Sergejeviča Puškina, konkrétne jeho balady Cigáni. Toto komponované čítanie spestrí tanec," dodal Šustek.