Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V uplynulých dňoch bol nízky výskyt peľu v ovzduší

Na snímke lieska veľkoplodá, archívne foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

V ovzduší sa vyskytoval aj peľ paliny, tráv, pŕhľavy, skorocelu, mrlíkov a astrovitých rastlín.

Banská Bystrica 22. októbra (TASR) - Uplynulé teplé dni charakterizoval nízky výskyt peľu v ovzduší. Monitorovacie stanice na celom území Slovenska zaznamenali nízke až veľmi nízke hladiny denných koncentrácií peľu a veľmi zúžené druhové spektrum.

"Peľ ambrózie, ktorý v uplynulých dňoch ešte miestami dosahoval veľmi vysoké koncentrácie, sa teraz vyskytuje na celom území Slovenska už len ojedinele vo veľmi nízkych, alergologicky nevýznamných koncentráciách," informovala Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. V ovzduší sa vyskytoval aj peľ paliny, tráv, pŕhľavy, skorocelu, mrlíkov a astrovitých rastlín. Poklesli aj denné koncentrácie spór húb, najmä rodov Cladospórium a Alternária.

"Oficiálny monitoring peľu a spór v ovzduší bude pokračovať do konca októbra. Monitorovacie stanice v Banskej Bystrici a Bratislave budú podľa poveternostnej situácie pokračovať s monitoringom minimálne do konca novembra," uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR. Dodala, že v prípade mimoriadneho výskytu akéhokoľvek peľu v ovzduší, bude oddelenie obyvateľstvo informovať.