Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

V utorok bude diskusia k parkovaniu v Starom Meste

Tá bude prebiehať od 17.00 h v Staromestskej sieni Miestneho úradu.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Bratislavské Staré Mesto chce zmeniť systém parkovania v mestskej časti. Letné mesiace využilo na to, aby k novému systému parkovania mohli občania posielať svoje podnety a v utorok 4. septembra sa k nej budú môcť vyjadriť aj vo verejnej diskusii. Tá bude prebiehať od 17.00 h v Staromestskej sieni Miestneho úradu.

"Vo verejnej diskusii bude mať možnosť vyjadriť sa každý, kto má k téme parkovania a úprav systému v Starom Meste čo povedať," informoval TASR staromestský hovorca Tomáš Halán.

Staré Mesto dosiaľ zbieralo písomné podnety prostredníctvom svojej webovej stránky. Niektorým Staromešťanom sa zdajú navrhované ceny za hodinu parkovania pre návštevníkov nízke. Chcú, aby platili viac. Pre parkovanie návštevníkov samospráva v nových pravidlách vytvorila tri zóny – červenú, oranžovú a zelenú. V červenej bude najvyššia tarifa – dve eurá na hodinu a bude možné v nej stáť maximálne dve hodiny. V oranžovej zóne sa počíta s tarifou 1,5 eura na hodinu, v zelenej jedno euro.

Väčšina podnetov občanov je podobných, zhodnotil pre TASR staromestský hovorca Tomáš Halán. Opakuje sa napríklad aj požiadavka zachovať vyhradené rezidentské miesta. Po novom by totiž za poplatok mohol v Starom Meste zaparkovať ktokoľvek, aj návštevníci na miestach, kde dnes stáť nemôžu. Vyhradené parkovacie miesta zaniknú, ostanú len miesta pre zdravotne ťažko postihnutých, úrady, Policajný zbor či veľvyslanectvá.

Podnety občanov potom vyhodnotia a predložia komisii dopravy miestneho zastupiteľstva a miestnym poslancom na posúdenie a schválenie Všeobecne záväzného nariadenia. Stať by sa tak malo v septembri. Podľa starostky Tatiany Rosovej by sa pravidlá po pripomienkovaní ešte mohli zmeniť, nie však už zásadne.