Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V základnej škole v Podhorodi zareagovali na zmeny klímy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Okrem iných preventívnych opatrení boli vytvorené dve bioklimatické záhrady a bioretenčný systém s povrchovým vsakom zo striech budov.

Sobrance 28. marca (TASR) – Základná škola (ZŠ) v obci Podhoroď v okrese Sobrance finišuje v týchto dňoch s projektom, ktorého cieľom je prispôsobenie sa klimatickým zmenám. V jej areáli už vybudovali rôzne preventívne systémy na ochranu pred povodňami a suchom, žiaci, zamestnanci, ale i verejnosť sa vzdelávali v oblasti zmeny klímy.

"V rámci preventívnych opatrení boli vytvorené dve bioklimatické záhrady, bioretenčný systém s povrchovým vsakom zo striech budov, bola vybudovaná vodopriepustnosť povrchov na školských dvoroch a plochách a vysadili sa dreviny," uviedla pre TASR zástupkyňa riaditeľky ZŠ Podhoroď Jana Seničová.

Počas trvania projektu uskutočnili množstvo aktivít so žiakmi, zamestnancami školy, zástupcami verejných inštitúcií a spádových obcí, rodičmi i verejnosťou.

Boli vypracované i učebné osnovy. "Prostredníctvom nich sa žiaci budú i naďalej zapájať a realizovať sa v činnostiach a aktivitách na podporu rozvoja environmentálneho povedomia a prispôsobenia sa zmene klímy," priblížila Seničová.

Podľa nej sa v tomto regióne v minulosti vyskytli povodne. "V ostatných rokoch je to opačný problém, ktorým je sucho. V tomto projekte sme sa snažili zachytávať dažďovú vodu, aby sa zadržala v krajine a využívala sa, lebo dochádza k vysušovaniu plôch. Tieto projekty sa realizujú hlavne v školách, aby sa zvyšovalo povedomie mladej generácie a tá, aby tieto poznatky prenášala do svojich domovov," skonštatovala.

Projekt, ktorému sa škola venuje od roku 2014, je financovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky sumou vo výške 33.601 eur. Bol podporený v rámci programu "Prispôsobenie sa zmene klímy – prevencia povodní a sucha", ktorého správcom je Úrad vlády SR. Do projektu sa partnersky zapojila i obec Podhoroď a nórsky Forestry Extension Institute/Skogbrukets Kursinstitutt Honne.