Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

V zariadení pre seniorov volila aj takmer 102-ročná Banskobystričanka

Na snímke 102- ročná Mária Longauerová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do prenosnej volebnej schránky v zariadení pre seniorov Jeseň v Banskej Bystrici 30. septembra 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Pochádza zo Záhoria, väčšinu života však prežila v meste pod Urpínom.

Banská Bystrica 30. septembra (TASR) - V Zariadení pre seniorov Jeseň v Banskej Bystrici odvolila v sobotu v predčasných parlamentných voľbách aj Mária Longauerová, ktorá v decembri oslávi 102 rokov. Do zariadenia prišli dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou. Celkovo tam odvolilo vyše 30 klientov a časť personálu.

"Uvidíme, či politici splnia všetko, čo nám sľubujú," konštatovala pre TASR Mária Longauerová tesne pred volebným aktom.

Pochádza zo Záhoria, väčšinu života však prežila v meste pod Urpínom. Spolu so svojím nebohým manželom, operným sólistom Ladislavom, patrili k zakladajúcim členom Slovenského ľudového umeleckého kolektívu v roku 1949 a aj banskobystrickej opernej scény v roku 1959, kde spoločne pôsobili okolo 30 rokov. Aj napriek vysokému veku chodieva voliť a sleduje správy, aby vedela, čo sa v našej krajine deje. "Treba žiť spravodlivo, bez hašterenia, škriepok a hádok," zdôraznila dlhoročná hlasová pedagogička a bývalá sopranistka Štátnej opery.

Život v mestskom zariadení si pochvaľuje. "Dobre sa tu o nás starajú aj varia. Treba žiť úplne normálne a netreba vymýšľať," dodala pomaly už 102-ročná volička.

V Banskej Bystrici ku koncu júla tohto roka žilo šesť obyvateľov, ktorí oslávili 100 a viac rokov, prevažne ženy.