Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Závadke sa stretli rodáci, ktorí pôsobia ako kňazi a rehoľníci

Ilustračné foto Foto: TASR

Celkovo zo Závadky pochádza 21 kňazov a rehoľníkov. Stretnutia sa zúčastnili štyri rehoľné sestry a deviati kňazi.

Gelnica 25. januára (TASR) – Košický gréckokatolícky biskup Milan Chautur navštívil v nedeľu (24.1.) pri príležitosti stretnutia rodákov obce, ktorí zasvätili svoj život Bohu, farnosť v obci Závadka v Gelnickom okrese. TASR o tom dnes informoval Jaroslav Girovský z Košickej eparchie, poverený pre komunikáciu s médiami.

Celkovo zo Závadky pochádza 21 kňazov a rehoľníkov. Stretnutia sa zúčastnili štyri rehoľné sestry a deviati kňazi.

"Sláviac nedeľu márnotratného syna, vladyka Milan smeroval svoju homíliu k tomuto podobenstvu a poukázal na veľkosť Božej odpúšťajúcej lásky, ktorá vyvádza človeka aj z ľudsky okrajovej situácie. No pripomenul, že každý človek je pozvaným, aby sa stal milosrdným, ako je milosrdný nebeský Otec," uviedol Girovský.

Po slávnostnej svätej liturgii a spoločnom obede sa všetci opäť zišli v chráme, kde sa pomodlili moleben k Presvätej Bohorodičke. "Krátkym koncertom sa predstavil aj miestny spevácky zbor a následne rodáci žijúci v zasvätenom živote vyrozprávali svoju cestu k povolaniu a priblížili život v duchovnom stave," priblížil Girovský.

Veľký vplyv na povolanie každého rodáka mali podľa jeho slov kňazi, ktorí v Závadke v minulosti pôsobili. Patril medzi nich Eugen Kočiš, emeritný pražský pomocný biskup, a zosnulí redemptoristi Štefan Ištvanik a Štefan Kitľan.

Na záver stretnutia duchovný správca farnosti v Závadke Juraj Baran všetkým hosťom venoval fotografiu obce. "Aby nikdy nezabúdali vo svojich modlitbách na farnosť, ktorá ich vychovala," dodal Girovský.