Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Žiline otvorili zariadenie Horizont - Domov na polceste pre 12 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Iveta Ďurišová podotkla, že ide o prvú lastovičku sociálnych služieb komunitného typu, ktoré samosprávny kraj začal budovať.

Žilina 11. júla (TASR) - Sociálne zariadenie Horizont - Domov na polceste s kapacitou 12 ľudí otvorili v utorok v žilinskej mestskej časti Bytčica. Vybudovanie dvojpodlažnej budovy so šiestimi ubytovacími jednotkami si vyžiadalo investíciu 727.087 eur. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) financoval stavbu podľa hovorkyne Evy Lacovej sumou 376.803 eur a nenávratný finančný príspevok z prostriedkov Európskej únie (EÚ) predstavoval sumu 350.284 eur.

Nové zariadenie spĺňa požiadavky bezbariérovosti a energetickej efektívnosti. "Vrátane zelenej strechy a solárnych panelov na prípravu teplej úžitkovej vody a čiastočne solárneho vykurovania," doplnila Lacová.

Riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Iveta Ďurišová podotkla, že ide o prvú lastovičku sociálnych služieb komunitného typu, ktoré samosprávny kraj začal budovať. "Pôjde o objekty, kde je menej ľudí a budú žiť prirodzenejším spôsobom života. Zariadenie Horizont na určitý čas poskytne službu osobám v nepriaznivej sociálnej situácii, ktoré nemajú zabezpečené ubytovanie po skončení poskytovania sociálnej služby v inom zariadení, po skončení náhradnej starostlivosti alebo po skončení ochrannej výchovy," uviedla.

Horizont - Domov na polceste organizačne patrí pod súčasné zariadenie sociálnych služieb CSS Straník Žilina v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK. Podľa riaditeľa CSS Straník Jozefa Bukového je v novom zariadení obsadených šesť miest. "Už máme ďalšie žiadosti, ktoré budeme riešiť individuálne. Lebo nie všetci sú vhodní do tohto zariadenia. Ubytovanie im poskytneme na 18 mesiacov. Ale napríklad dvaja mladí ľudia si chcú dorobiť maturitu. Tak im možno predĺžime ubytovanie o ďalších 18 mesiacov," povedal.

V ŽSK poskytujú v súčasnosti sociálnu službu krízovej intervencie - domov na polceste Centrum sociálnych služieb Harmónia v Žiline (zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK), Dobrý pastier - Kláštor pod Znievom o. z., a Dorka, n. o., v Ružomberku.