Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Hasiči odstraňujú z Dunaja vytečené ropné látky

Na snímke naftová škvrna na Dunaji 12. júna 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Únik látok bol zaznamenaný vo vodných tokoch Malý Dunaj a Dunaj.

Bratislava 12. júna (TASR) - Dnes približne o 7.30 h prijala polícia na linke 158 oznámenie, že v bratislavskom Zimnom prístave, v časti nazývanej prekládka minerálnych olejov, takzvané Malé pálenisko, vytiekla do vody nafta. Táto stojatá voda je cez regulačný objekt prepojená s ramenom Dunaja - tokom Malý Dunaj. Podľa hovorcu Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Michala Štefáneka sa nafta dostala do oboch riek. K situácií sa má poobede vyjadriť aj šéf envirorezortu Peter Žiga.

Podľa predbežných informácií k havárii došlo tak, že pri prečerpávaní nafty zo spoločnosti Slovnaft do jedného z plavidiel sa poškodila hadica, pričom prečerpávaná tekutina vytiekla do prekládkového bazéna. Uniklo 13.600 litrov nafty. "Príčinou mimoriadneho zhoršenia vôd bol pravdepodobne ľudský faktor – porušenie prevádzkových predpisov pri plnení tankera, ktoré v súčasnosti prešetruje Policajný zbor SR," uviedol Štefánek.

SIŽP už ustanovila pracovnú skupinu, ktorá rieši v súčinnosti s ďalšími orgánmi a organizáciami vzniknutú situáciu. "Vzhľadom na množstvo uniknutej látky SIŽP informovala o tomto úniku v rámci medzinárodného varovného systému, v súlade s dohodnutým postupom, Maďarsko, Rakúsko a Dunajskú komisiu so sídlom vo Viedni," doplnil Štefánek. Rozsah vzniknutých škôd sa má vyčísľovať postupne.

Tu bude player


Na mieste udalosti stále zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného útvaru Bratislavy, Okresných riaditeľstiev HaZZ v Pezinku a Malackách, Záchrannej brigády v Malackách a Dobrovoľného hasičského zboru v Šamoríne, ako aj hasiči zo Slovnaftu. Spolu je nasadených 19 kusov hasičskej techniky a 39 hasičov. Hasičské jednotky sú dislokované v lokalite prístav Bratislava, Zálesie a Hamuliakovo. Činnosť je zameraná na záchyt a likvidáciu uniknutých látok.

Vyšetrovateľ Policajného zboru už začal stíhanie vo veci trestného činu porušovania ochrany vôd a ovzdušia, pričom páchateľovi hrozí po preukázaní viny trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Podľa informácií TASR haváriu spôsobila slovenská súkromná spoločnosť RiverTrans. Hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano uviedol, že vinníkovi môže SIŽP uložiť vysokú pokutu. Do hlavného koryta Dunaja vytieklo len malé množstvo nafty. Väčšina sa koncentrovala v bazéne Malé pálenisko, odkiaľ ju odčerpáva cisterna. Slovenský vodohospodársky podnik prijal opatrenia na spomalenie toku Dunaja, aby sa ropná škvrna nerozširovala. Predbežne sa odhaduje, že následky havárie sa budú odstraňovať tri dni.