Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Zoo Bojnice sa narodilo mláďa antilopy vranej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Antilopa vraná patrí medzi väčšie druhy antilop, vyniká nádherným sfarbením a mohutnými oblúkovito zahnutými rohmi.

Bojnice 26. februára (TASR) - K obyvateľom bojnickej zoologickej záhrady pribudlo v uplynulých dňoch mláďa antilopy vranej. Samček je prvým tohtoročným prírastkom u antilop. Informovala o tom hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková.

"Ide o šieste mláďa tohto druhu africkej antilopy narodené v našej zoo, skúsená matka Farka sa o neho stará zatiaľ mimo zraku návštevníkov," uviedla Kubičková.

Antilopa vraná patrí medzi väčšie druhy antilop, vyniká nádherným sfarbením a mohutnými oblúkovito zahnutými rohmi. V kohútiku meria 120 až 140 centimetrov a váži až 200 až 270 kilogramov. Samce sú na rozdiel od samíc väčšie a na čierno sfarbené. Samice sú menšie a svetlejšie, obvykle hnedé až tmavohnedé. Obe pohlavia majú charakteristické biele brucho a masku na tvári. Obýva prevažne neprístupné krovinaté oblasti v lesnatých savanách, s výnimkou niektorých otvorených priestranstiev v okolí veľkých riek ako Chobe v Botswane.

"Tento druh antilopy bol v minulosti početne rozšírený vo veľkej časti južnej a východnej Afriky, dnes je však čoraz vzácnejší. Aj v zoologických záhradách je chovaný, na rozdiel od iných druhov, skôr zriedka. Naša zoo chová antilopy vrané ako jediná na Slovensku od roku 2010," dodala Kubičková.