Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Väčšina seniorov z domova na Záhonku v ňom ostáva aj na Vianoce

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zriaďovateľom domova seniorov na Záhonku vo Zvolene je Banskobystrický samosprávny kraj.

Zvolen 22. decembra (TASR) - Väčšina klientov zariadenia pre seniorov na Záhonku vo Zvolene v ňom ostáva aj na Vianoce. Ako pre TASR priblížila jeho riaditeľka Mária Machayová, kolektív zamestnancov sa každý rok podieľa na vytvorení atmosféry pred vianočnými sviatkami i počas nich.

Dodala, že zariadenie poskytuje sociálne služby 152 klientom. "Na Vianoce k rodine odchádza každý rok približne 30 z nich. Niektorí na jeden až dva dni, ďalší u nich pobudnú až do príchodu Nového roka," objasnila. Spomenula, že ľudí celoročne i počas vianočného obdobia navštevuje veľa príbuzných a priateľov.

Podľa riaditeľky v domove majú niekoľko aktivít, z ktorých niektoré sú už tradíciou. Začiatkom decembra ozdobili vianočnú jedľu, pomôcť prišli aj zvolenskí skauti. O predvianočnom čase sa zas prišla so záujemcami hovoriť pracovníčka z krajskej knižnice. "Pozdraviť nás prišli aj deti zo škôlky. Zaspievali vianočné koledy a seniorom darovali balíčky," poznamenala.

Na Luciu bolo vianočné vystúpenie folklórneho súboru z Banskej Bystrice. "V ňom prezentovali zvyky, ktoré sa v predvianočnom a vianočnom období po celé generácie v našom kraji dodržiavajú," doplnila. Okrem toho dostali klienti aj škatule s darčekmi od darcov. Machayová informovala, že v tomto období mávajú v zariadení aj evanjelické služby božie a katolícke bohoslužby.

Zriaďovateľom domova seniorov na Záhonku vo Zvolene je Banskobystrický samosprávny kraj.