Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Väčšina skanzenov onedlho skončí sezónu alebo stlmí svoje aktivity

Skanzen v Pribyline. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Sezóna v skanzenoch v Humennom a Starej Ľubovni oficiálne končí 31. októbra. Archeopark Živá archeológia v Hanušovciach nad Topľou sa so svojimi návštevníkmi už rozlúčil.

Prešov 25. októbra (TASR) – Sezóna v skanzenoch v Humennom a Starej Ľubovni oficiálne končí 31. októbra. Archeopark Živá archeológia v Hanušovciach nad Topľou sa so svojimi návštevníkmi už rozlúčil. Koniec sezóny tu spojili s vypaľovaním hrnčiarskej pece. Výnimku tvorí skanzen v Bardejovských kúpeľoch, kde je celoročná prevádzka, v zime však treba počítať so skrátením prevádzkového času. Pre TASR to povedala vedúca odboru kultúry Úradu Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Skanzen pod hradom Ľubovňa sa môže pochváliť najvyšším počtom návštevníkov. Od jari si prišlo pozrieť jeho expozíciu či tematický program 68.860 ľudí, čo je ročný nárast o viac o 17.000. S návštevníkmi sa už symbolicky rozlúčili programom Deň kapusty v skanzene. Brány skanzenu nebudú ani v zime celkom zatvorené. V predvianočnom čase, od 1. do 6. decembra, pripravia Tradičné Vianoce na dedine s pečením oblátok, zvykmi a výzdobu polazníka (vianočného stromčeka). Podujatie je venované školám a počas víkendu ho ponúknu hotelom a cestovným kanceláriám.

Expozícia ľudovej architektúry a bývania Vihorlatského múzea v Humennom (skanzen) ukončí sezónu v posledný októbrový deň. Žiadny špeciálny program na rozlúčku so sezónou nechystajú. V tomto roku privítali 7608 návštevníkov, čo je oproti vlaňajšku pokles o takmer 700 hostí. Brány opäť otvoria 1. mája budúceho roka.

Skanzen Šarišského múzea v Bardejovských Kúpeľoch - Múzeum ľudovej architektúry má celoročnú prevádzku. Hlavným dôvodom je sprístupnenie dvoch chrámov východného obradu na liturgické účely pre hostí v kúpeľoch. V najchladnejších mesiacoch v januári a februári tu majú technickú prestávku (odstávku) pre sneh a poľadovicu. V tomto roku privítali v skanzene takmer 20.000 ľudí, vlani ich prišlo o 2500 menej.

Najväčší záujem bol o tradičnú Prehliadku šarišského a rusínskeho folklóru a o divadelné folklórne predstavenie z Fintíc - Šarišske vešeľe. Dobrý ohlas mala aj Noc múzeí v skanzene.

Počas zimy pripravia vo vestibule Národopisnej expozície v kúpeľoch podujatia o ľudových zvykoch v období adventu a fašiangov.