Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Väčšina ZŠ v Pezinku má už naplnenú kapacitu, situácia sa má zhoršovať

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Kapusta

Počet žiakov v základných školách (ZŠ) v Pezinku je v tomto školskom roku 2124.

Bratislava 11. marca (TASR) – Základné školy v Pezinku už majú naplnenú kapacitu žiakov. V súčasnosti je voľná kapacita iba na Základnej škole s materskou školou na Oreší. Školy maximálne využívajú triedy a všetky vhodné školské priestory. Napríklad triedy slúžia aj pre činnosť školského klubu detí či záujmových krúžkov. Na základe demografického vývoja v Pezinku očakávajú v nasledujúcich školských rokoch zvyšujúci sa počet žiakov. Samospráva preto teraz hľadá spôsoby, ako nedostatok tried v pezinských základných školách riešiť.

Počet žiakov v základných školách (ZŠ) v Pezinku je v tomto školskom roku 2124. "Od 1.9.2016 budú chýbať na ZŠ Na bielenisku dve triedy. Túto situáciu rieši mesto v spolupráci s riaditeľmi ostatných ZŠ organizačnými opatreniami, ako napríklad zlúčením tried a záväzkom prijať deti zo školského obvodu Na bielenisku," priblížila pre TASR Viera Tóthová zo Školského úradu v Pezinku.

Ďalší školský rok budú podľa jej slov Na bielenisku chýbať už štyri triedy a nedostatok sa prejaví aj v ZŠ Jána Kupeckého, kde bude postupne chýbať štyri až šesť tried. Tieto školy totiž spolu susedia na pezinskom sídlisku Sever, kde prebieha výstavba nových bytov. V tejto časti mesta je aj najväčší prírastok mladých ľudí.

"Základné školy majú už v súčasnosti naplnenú kapacitu. Situácia sa bude ďalej zhoršovať tým, že deti z pôrodného "boomu" trvajúceho od roku 2007 sú už žiakmi deviateho ročníka a už nenastane situácia, že odchodom deviatok sa uvoľní viac tried, ako je potrebné pre nastupujúcich prvákov," vysvetlila Tóthová s tým, že týmto spôsobom sa doteraz darilo zabezpečovať možnosť vzdelávania pre všetky deti.

Voľná kapacita je iba na ZŠ s MŠ na Oreší, ktorá sa nachádza na okraji Pezinka, kde je menšia zastavanosť a prevažuje tu staršie obyvateľstvo. Je aj spádovou školou pre žiakov 2. stupňa z obcí Viničné a Limbach, situácia sa tak aj tu podľa Tóthovej môže v priebehu niekoľkých rokov zmeniť. "Mesto uvažuje aj nad možnosťou jej spojenia s inou základnou školou, čo by umožnilo lepšie využiť aj priestory na Oreší. Toto riešenie by si vyžiadalo ďalšie náklady, napríklad zavedenie školského autobusu," priblížila Tóthová.

Nedostatok tried v ZŠ plánuje mesto riešiť prístavbou jednoposchodového pavilónu pri ZŠ Jána Kupeckého, kde bude zriadených 10 tried s kabinetmi a ďalším príslušenstvom. "Toto vyvolá ďalšie investície do modernizácie a zvýšenia kapacity školskej kuchyne a do zlepšenia vybavenia a obnovy školskej telocvične a ďalších športovísk v škole," skonštatovala Tóthová.

Situácia v pezinských materských školách (MŠ) je podľa nej v porovnaní so základným školami lepšia. "Najmä preto, že mesto už viac rokov aktívne rieši nedostatok miest v MŠ zo svojho rozpočtu, najmä rekonštrukciami iných priestorov na materské školy," podotkla. V minulom roku získal Pezinok 110.000 euro z ministerstva školstva na prístavbu troch tried v MŠ generála Pekníka. Dostavba sa má realizovať v tomto roku a zvýši súčasnú kapacitu škôlky, ktorá je 821 detí.

Nárastom počtu obyvateľov je podľa samosprávy naďalej nutné zvyšovať aj kapacitu v MŠ. "V Pezinku sa totiž prejavuje fenomén mesta sídliaceho v blízkosti hlavného mesta. Rastie počet prisťahovaných, a to najmä mladých ľudí, ktorí si tu zakladajú rodiny, prípadne sa sťahujú do Pezinka už s malými deťmi," povedala Tóthová s tým, že to kladie každý rok zvýšené požiadavky na počet miest v materských či základných školách.