Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Valentínska kvapka krvi v Komárne motivuje zaľúbencov k darovaniu krvi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov vážiaci viac ako 50 kg.

Komárno 8. februára (TASR) - Všeobecná nemocnica Komárno, prevádzkovaná neziskovou organizáciou FORLIFE a manažérsky riadená skupinou Agel, sa aj tento rok zapojila do akcie Valentínska kvapka krvi, ktorú vyhlásil Slovenský Červený kríž a trvá od dnes do 11. marca. Oddelenie hematológie a transfúziológie (HTO) v Komárne má vyhradené v rámci kampane pondelky a piatky od 7.00 do 11.00 hodiny, v prípade záujmu skupiny je však možné dohodnúť aj iný termín. Všetci dobrovoľní darcovia dostanú od Slovenského Červeného kríža malý darček. Informovala o tom TASR hovorkyňa nemocnice Marta Csergeová.

„Vďaka akcii Valentínska kvapka krvi sa nahlásili študenti z komárňanských gymnázií, Strednej zdravotníckej školy a Stredného odborného učilišťa v Komárne. Som rada, že ma pozvali v utorok (9. 2.) do Študentského domova Strednej priemyselnej školy v Komárne na besedu o darcovstve krvi a následne dôjde aj k spoločnému darovaniu krvi týchto študentov na našom oddelení podľa dohodnutého termínu," uviedla primárka oddelenia hematológie a transfúziológie Enikő Radi.

Pripomenula, že komárňanské HTO pravidelne vysiela svoju mobilnú odberovú jednotku hematologicko-transfúznej stanice aj do okolitých obcí, kde odoberie najvzácnejšiu tekutinu občanom. Podčiarkla, že oddelenie má naplánované odbery v Komárňanskom okrese na celý tento rok. "Krv je nenahraditeľná a zároveň najvzácnejšia tekutina, ktorá v mnohých prípadoch zachraňuje ľudské životy. Najväčšou odmenou pre darcov je pomoc ľuďom v ťažkej chvíli," konštatovala.

Podľa jej ďalších slov darovanie krvi prispieva k regenerácii organizmu, je skutočným dôkazom lásky. "Valentínska kvapka krvi je skvelou príležitosťou na zbavenie sa strachu z odberu,“ povedala primárka.

Všeobecná nemocnica Komárno sa do tejto akcie zapája už každoročne. „V roku 2015 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv 52 žiakov, 192 viacnásobných darcov, 51 prvodarcov a dva páry. Veríme, že tento rok sa zúčastní ešte väčší počet darcov ako ten minulý. Srdečne uvítame každého darcu najvzácnejšej tekutiny,“ dodala primárka Radi.

„Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov vážiaci viac ako 50 kg. Či je darca vhodný na odber krvi, posúdi individuálne lekár priamo na oddelení hematológie a transfúziológie. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky,“ vysvetlila Csergeová.