Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Na streche zvolenského lesníckeho centra osadili prvý verejný včelí úľ

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiáš

K prvému úľu by onedlho mali pribudnúť ďalšie dva. Včelí úľ bol osadený vďaka projektu Nevyšliapanou cestou (Mestské včely).

Zvolen 24. júna (TASR) - Prvý včelí úľ s asi 50.000 včelami osadili v týchto dňoch na strechu Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene. Mesto je tak po Bratislave druhým sídlom, kde svoj projekt s názvom Nevyšliapanou cestou (Mestské včely) realizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Ako pri dnešnom predstavení projektu vo Zvolene uviedol riaditeľ Živice Juraj Hipš, Mestské včely majú poukázať na to, že aj kvôli nevhodným postupom v dnešnom poľnohospodárstve sa stáva mesto lepším miestom pre včely ako vidiek. Používanie pesticídov, geneticky modifikovaných rastlín a pestovanie monokultúr sú totiž jednými z faktorov stojacimi za vymieraním včiel. K prvému úľu na streche NLC by onedlho mali pribudnúť ďalšie dva.

V súčasnosti často práve mestské prostredie vyhovuje včelám viac. Mesto má v súčasnosti oveľa širšiu ponuku kvetov a kvitnúcich rastlín ako vidiecka krajina s monokultúrami. Vďaka tejto pestrosti je med z mesta chuťovo iný, nájdu sa tu dokonca také druhy ako mätový či gaštanový. Podľa odborníkov sa netreba obávať, že by v mede boli mestské škodliviny. Včela si do svojich zásob nič zlé nezaviečkuje,“ upresňuje Zuzana Špániková zo Živice zodpovedná za zvolenské včely.

Úle mestských včiel sa dajú umiestniť na strechy, balkóny, na dvory, či do záhrad alebo parkov. V súčasnosti ich už takto nájdeme po celom svete. New York, Paríž, Londýn, Viedeň, či Praha sú príkladom toho, ako môžu včely obohatiť mestské prostredie bez toho, aby obťažovali obyvateľov.

O zvolenské včely sa bude starať päť vyškolených pracovníkov NLC. Vyprodukovaný med bude slúžiť na reprezentačné účely lesníckeho centra.

Projekt Nevyšliapanou cestou je podporovaný prostredníctvom Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce v rámci rozšírenej Európskej únie, ktorý na Slovensku manažuje Nadácia Ekopolis. Švajčiarskym partnerom je organizácia Urban AgriCulture Netz Basel.