Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Vedenie VVS podalo sťažnosť proti uzneseniu NAKA

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), a. s., Stanislav Hreha. Foto: TASR - František Iván

Podľa Hrehu vyšetrovateľ svoje závery opiera o jediný znalecký posudok.

Košice 9. októbra (TASR) – Vedenie Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) je presvedčené, že k naplneniu žiadneho trestného činu nedošlo. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ vodární Stanislav Hreha. Reagoval tak na medializované informácie, že v súvislosti s predajom pozemkov v lokalite Anička v Košiciach, ktoré patrili vodárňam, ho obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA). Podľa neho bola proti uzneseniu v zákonnej lehote podaná sťažnosť.

Vodárňam mala uvedeným predajom vzniknúť škoda. Ich vedenie je presvedčené, že sa čoskoro preukáže, že predstavenstvo VVS svojimi rozhodnutiami žiadnu škodu spoločnosti nespôsobilo. Podľa Hrehu vyšetrovateľ svoje závery opiera o jediný znalecký posudok. Vedenie VVS sa od neho zásadne dištancuje a vyhradzuje sa k nemu z dôvodu jeho nesprávnosti spracovania. Predstavenstvo podľa neho disponuje štyrmi znaleckými posudkami, ktoré potvrdzujú oprávnenosť predaja pozemkov. „Toto tvrdenie je podporené viacerými predajnými zmluvami, s obdobnými cenami pozemkov ako VVS,“ uviedol.

Spoločnosť žiadala v tejto veci o vypracovanie nezávislého oponentného znaleckého posudku Ústav súdneho inžinierstva (USI). Ten podľa VVS potvrdil, že znalecký posudok, o ktorý sa vyšetrovateľ opiera, bol vypracovaný nesprávne. Dôvodom má byť použitie vyhlášky neexistujúcej v čase predaja. „V jeho záveroch našiel USI zásadné zistenia spochybňujúce validitu posudku znalca, o čom bola NAKA informovaná,“ dodal Hreha.

Medzi obvinenými majú byť aj člen predstavenstva či investor, ktorý uvedené pozemky kúpil a postavil na nich bytový komplex. Médiá v minulosti informovali, že Hreha v ňom nadobudol 24 bytov. Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka nešpecifikoval koho, koľkých, ani z čoho obvinili. „Vzhľadom na uvedenú skutočnosť a taktiež s poukazom na ustanovenia príslušných právnych predpisov, v súlade s ktorými sú orgány činné v trestnom konaní oprávnené utajiť tie skutočnosti, ktoré by mohli zmariť alebo sťažiť vyšetrovanie veci, viac skutočností nie je možné uviesť,“ povedal pre TASR s tým, že rozhodnutie o vznesení obvinenia v trestnej veci bolo spracované a doručené konkrétnym obvineným osobám. Podľa jeho slov je dĺžka dokazovania v danom prípade determinovaná rozsahom vykonávaných procesných úkonov a zabezpečovaním listinných dôkazných prostriedkov, ako aj znaleckým dokazovaním. Rozhodnutie doposiaľ nenadobudlo právoplatnosť. Dodal, že uvedenú sťažnosť preskúma príslušný prokurátor.