Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Regióny

Vedomostnú súťaž Zoo Lympiáda vyhrala N. Gallová z Banskej Štiavnice

Na archívnej snímke bojnická zoologická záhrada. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Cieľom súťaže je vyvolať záujem o tému ekológie a ochrany životného prostredia.

Bojnice 1. júla (TASR) - Absolútnou víťazkou piateho ročníka vedomostnej súťaže ZOO Lympiáda v Národnej zoologickej záhrade Bojnice sa stala Natália Gallová, štvrtáčka zo základnej školy (ZŠ) v Banskej Štiavnici. V piatich kategóriách bojovalo o titul absolútneho víťaza celkovo 165 ľudí. TASR o tom informovala vedúca odboru marketingu a propagácie bojnickej zoo Andrea Klasová.

Podotkla, že súťaž nie je len o vedomostiach. "Súťažiacich učí orientovať sa v priestore pri hľadaní súťažných stanovíšť v areáli zoo, učí ich trpezlivosti a samostatnosti pri čakaní v rade na zodpovedanie súťažných úloh a otázok, učí zodpovednosti pri prihlasovaní či nahlásení neúčasti. Je to komplexná aktivita, ktorá zapája všetky zmysly a vlastnosti súťažiacich," zhodnotila.

Cieľom súťaže je vyvolať záujem o tému ekológie a ochrany životného prostredia. Pôvodne bola určená len žiakom a študentom. "V roku 2023 sme otvorili aj kategóriu pre dospelých, ktorí si mohli vyskúšať svoje vedomosti. Ale dúfame, že sa aj niečo nové naučili," povedala Klasová s tým, že sa súťažilo aj v kategóriách pre materské školy, prvý stupeň ZŠ, druhý stupeň ZŠ a stredné školy.

Doplnila, že každá kategória mala otázky prispôsobené veku i vedomostiam súťažiacich. V prípade, že mali rovnaký počet bodov, nasledoval finálový rozstrel. "Tento rok sme mali až štyri rozstrely, aby sme vedeli v jednotlivých kategóriách určiť, kto sa ako umiestni na stupňoch víťazov. Bolo to napínavé pre nás i pre účastníkov súťaže," uviedla.

Súťaž ZOO Lympiáda 2023 organizovala Národná zoologická záhrada Bojnice spolu s Knižnicou Jána Kollára v Kremnici.