Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Vegánsky festival v Bratislave prilákal tisíce ľudí

Na snímke miešanie nápoja na Vegánskych hodoch, ktoré sa konali na Námestí slobody v Bratislave v sobotu 5. septembra 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Ide o neziskové podujatie, ktorého cieľom je propagácia práv zvierat, ochrany životného prostredia a zdravého životného štýlu.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Vegánskej kuchyni patrí dnes bratislavské Námestie slobody. Koná sa tu najväčší vegánsky food festival na Slovensku a v Česku - Vegánske hody. "Ide o siedmy ročník podujatia, tretí väčší, ktorý robíme na otvorených priestranstvách v meste," uviedol organizátor Martin Smrek. Napriek nepriaznivej predpovedi počasia zavítali na námestie tisíce ľudí, veľký záujem ľudí napokon predstihol aj očakávania organizátorov.

Na vegánskych hodoch možno nájsť v asi 30 stánkoch 50 rôznych kuchýň zo Slovenska a Česka. Základom je, že všetky recepty sú pripravené bez živočíšnych produktov. "Nie je tam žiadne mäso, vajcia, mlieko, syry a žiadne výrobky z týchto surovín... Ide o čisto rastlinnú stravu, ktorá je v prvom rade ohľaduplná ku zvieratám, nepodporuje chov vo veľkochovoch a zároveň je udržateľnejšia, keďže jej dosahy na životné prostredie sú výrazne menšie," povedal Smrek.



Na festivale možno nájsť napríklad aj stánok prvej raw reštaurácie na Slovensku. "Ponúkame cícerové placky sušené s raw horčicou a slivkové gule plnené sušenými slivkami a raw slivkovým lekvárom, plus konopné mlieko...," približuje šéf bratislavskej reštaurácie Bemba Robert Horváth. Tá funguje už päť rokov, záujem ľudí podľa Horvátha o raw stravu stúpa. Rastúci záujem o vegánsku či raw stravu potvrdili aj ostatní predávajúci.

"Priviedol ma sem hlad a skvelé jedlo," hovorí jeden z návštevníkov festivalu Dano z Bratislavy. Na vegánske hody sa prišiel pozrieť aj s rodinou. Okrem iného si rovnako ako jeho dcéra Alžbetka pochutil na štipľavom tofu so zeleninou, cibuľkou a hríbikmi. Podobné recepty si varia aj doma, na festivale však našli aj nové inšpirácie.



Vegánske hody sú neziskovým podujatím, ktorého cieľom je propagácia práv zvierat, ochrany životného prostredia a zdravého životného štýlu, primárne prostredníctvom vegánskych pokrmov a za pomoci sprievodných podujatí ako prednášky, diskusie, workshopy a premietania. Tohtoročnými hlavnými hosťami programu sú napríklad slovenský ultrarunner Martin Kovaľ či Dobroslawa Gogloza, ktorá predstaví koncept vegánskej kritickej masy. Podujatie reaguje aj na utečeneckú krízu, na námestí sa tak možno zapojiť do zbierky na pomoc utečencom.