Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Vo Veľkej Lehôtke pre zosuv pôdy vyhlásili mimoriadnu situáciu

diera po geologickom prieskume, ktorý sa dal na vlastné náklady vyhotoviť jednej z obyvateľov. Trhliny totiž siahajú až do základov domu. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Miestni obyvatelia zaznamenali väčšie trhliny na stenách ich domov, vydurenie chodníkov a zosúvanie pôdy približne pred troma týždňami.

Prievidza 3. júna (TASR) - Samospráva mesta Prievidza dnes vyhlásila v časti mesta Veľká Lehôtka mimoriadnu situáciu.

Dôvodom je zosuv pôdy, ktorý narúša statiku ôsmich domov. Jeden dom sa pre trhliny na stenách a chodníku v jeho blízkosti bude musieť aj zbúrať.

Miestni obyvatelia zaznamenali väčšie trhliny na stenách ich domov, vydurenie chodníkov a zosúvanie pôdy približne pred troma týždňami. "Myslím si, že dažde to len zhoršujú. Čím viac vody, tým to viac praská. Sú to veľké trhliny, snažíme sa to pozorovať a meriame ich. Ostávajú nám len oči pre plač, zo dňa na deň sa pozeráme, ako nám náš majetok berie živelná pohroma," vysvetlila Ivana Lalúhová, obyvateľka jedného z domov, ktorých zosuv pôdy zasiahol. Doplnila, že jej brat si dal na vlastné náklady vyhotoviť aj geologický posudok. "Ten pán z Trenčína bol ochotný, celú noc na tom pracoval, aby sa to vo štvrtok ráno dostalo na mesto, ktoré na základe tohto posudku mohlo konať ďalej," uzavrela.

Trhliny na stenách jedného z domu, ktorý poškodil zosuv pôdy.
Foto: TASR/Alexandra Moštková

Ďalšia obyvateľka jedného z ohrozených domov Edita Dubecová potvrdila, že trhliny na domoch sú zo dňa na deň väčšie. "Mne sa posunula brána, plot, potom začali praskať múry aj u nás doma. Náš dom je už v havarijnom stave a potrebovali by sme, aby nám niekto pomohol. Tým, že by prišiel niekto z ministerstva životného prostredia a tiež z ministerstva vnútra, keďže tu asi ide aj o život. Nech sa to buď zastabilizuje, prípadne uvítame náhradné ubytovanie, pretože nám to tu naozaj padne na hlavu. Je to evidentný zosuv pôdy, pôda stále pracuje a každý deň je to horšie a horšie," upozornila.

Alojz Vlčko z Mestského úradu v Prievidzi potvrdil, že dnes ráno v dôsledku situácie vo Veľkej Lehôtke zasadal krízový štáb, po ktorom mesto vyhlásilo v spomínanej časti mesta mimoriadnu situáciu. "Obyvateľom Veľkej Lehôtky mesto môže poskytnúť núdzové ubytovanie. Taktiež máme prísľub z ministerstva životného prostredia, že sa ešte tento týždeň prídu pozrieť do Veľkej Lehôtky a vykonajú geologický prieskum," uzavrel.