Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dlhoročný koníček sa autorke najkrajších kraslíc zmenil na živnosť

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

K zdobeniu kraslíc ju ešte v detstve priviedla stará mama a intenzívnejšie sa mu venuje už viac ako desaťročie.

Dolný Kubín 18. apríla (TASR) – Alena Pelechová zo zemplínskej obce Rakovec nad Ondavou sa môže na základe vyhlásených výsledkov 13. ročníka prestížnej celoštátnej súťaže organizovanej Oravským kultúrnym strediskom v Dolnom Kubíne právom pochváliť titulom, že z jej tvorivej dielne vychádzajú najkrajšie kraslice.

„V predchádzajúcich dvoch ročníkoch som vyhrala kategóriu zdobenia kraslíc madeirovou technikou, no vôbec som nedúfala, že by som niekedy mohla v takej mimoriadne silnej konkurencii šikovných tvorcov uspieť aj celkovo. Beriem to ako ocenenie, že moja snaha má určitú umeleckú úroveň,“ uviedla pre TASR.

K zdobeniu kraslíc ju ešte v detstve priviedla stará mama a intenzívnejšie sa mu venuje už viac ako desaťročie. „Aktuálne som si tento koníček povýšila na riadnu živnosť. Verím, že si ju udržím vďaka rastúcemu záujmu tuzemských i zahraničných turistov odniesť si domov niečo tradičné a hodnotné,“ skonštatovala.

„Inšpiroval ma náš zemplínsky kroj, najmä typická biela ženská košeľa s nazberaným rukávom, tenučkou farebnou výšivkou a volánom z madeiry. Látku som vymenila za škrupinku vajíčka, do ktorej navŕtavam dierky a ich obšívanie nahrádzam nanášaním roztopeného vosku špendlíkovou hlavičkou,“ vysvetlila Pelechová.

Základom sú podľa nej kvalitné škrupinky. „O ich precízne vyfukovanie sa mi ochotne stará manžel. Vynašiel si na to zaručený postup. Je to veľmi krehký materiál a musí sa s ním opatrne zaobchádzať. Najstarší z našich troch synov mi rád občas pripomenie, že len tvrdým tréningom sa človek stáva šampiónom,“ dodala.