Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Veľká rekonštrukcia zariadenia pre seniorov v Prešove je vo finále

Zariadenie pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove môže poslúžiť multifunkčným účelom. 15. marca 2014. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prešov 3. septembra (TASR) – V Zariadení pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove prebiehala od začiatku apríla tohto roka rozsiahla rekonštrukcia. Práce na projekte za 1,92 miliónov eur sú v týchto dňoch vo finále.

Začína sa preberacie konanie ukončeného projektu rekonštrukcie zariadenia pre seniorov na Veselej ulici. Robili sa balkóny, strechy, zateplil sa celý objekt, zároveň sa dali aj solárne panely na strechu, čiastočne sa debarierizovali kúpeľne. Ostáva ešte vyriešiť detaily, ako je napríklad fungovanie práčovne, ale to je práve súčasťou tohto preberacieho konania,“ povedala primátorka mesta Prešove Andrea Turčanová.

Ako ďalej uviedla, v budove i jej exteriéroch prebehli aj ďalšie práce. Okrem vynovenej kotolne pribudlo aj multifunkčné ihrisko a momentálne sa vo vnútornej záhrade pre seniorov vysádzajú kvety.

Vďaka projektu zariadenie zníži energetickú náročnosť budov o takmer 50 percent a usporí sa 1629 GJ energie ročne, čím sa zníži objem financií vynakladaných na energiu. O to viac financií pôjde podľa primátorky práve na služby pre klientov a ich skvalitnenie života. Tí si počas posledných mesiacov užili spoločnosť robotníkov i nepohodlie stavebných prác. Projekt renovácie totiž prebiehal za plnej prevádzky zariadenia.

Nenávratný finančný príspevok mesto získalo z Regionálneho operačného programu spolufinancovaného Európskym fondom regionálneho rozvoja (85 percent) a štátnym rozpočtom SR (desať percent). Piatimi percentami prispieva na rekonštrukciu mesto zo svojho rozpočtu.

Prešovská radnica na opravu získala z eurofondov prostriedky ešte v máji v roku 2010, no viac ako štyri roky nebolo možné kvôli niekoľkým zrušeným súťažiam na zhotoviteľa stavby začať pracovať. V decembri minulý rok konečne došlo ku schváleniu verejného obstarávania a nasledoval proces prípravy staveniska.