Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Vo Veľkých Kozmálovciach bude 14. ročník novodobých fašiangov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Čas fašiangov bol v obciach tekovského regiónu ešte aj pred 60 rokmi neodmysliteľnou súčasťou dedinského folklóru pod názvom Rok na dedine

Veľké Kozmálovce 21. februára (TASR) - V obci Veľké Kozmálovce v okrese Levie sa v nedeľu 26. februára bude konať 14. ročník novodobých fašiangov, ktoré sa začnú o 15.00 h sprievodom masiek centrom obce. Ako TASR informoval starosta obce Ľubomír Síkeľa, program fašiangov je závislý od ochotných občanov, ekonomických možností a záujmu občanov.

Novodobé modifikované fašiangy vo Veľkých Kozmálovciach začali organizovať v roku 2004, keď sa k zvykom starých otcov vrátil vtedajší starosta Michal Tariška so skupinou nadšencov folklóru, speváckou skupinou Veselí chlapi. Odvtedy sa fašiangy oslavujú nepretržite s rôznymi organizačnými zmenami.

V roku 2016 boli v obci fašiangy spojené s obecnou zabíjačkou. "Organizátori chceli hlavne pre mládež predviesť pravú dedinskú zabíjačku s výrobou zabíjačkových špecialít. Keď boli všetky špeciality nachystané, sprievod, ľudová hudba s krojovanými Veselými chlapmi a sprievodnou suitou „cigáňov“ spevom a tancom rozveseľovali príbytky v centre obce, kde ich hojne pohostili gazdovia," povedal starosta.

Podľa jeho slov sa nestalo, žeby klopali nadarmo. "Po absolvovaní takejto fašiangovej túry zamierili do miestneho kultúrneho domu, kde ich čakal dav spoluobčanov v očakávaní podávania zabíjačkových dobrôt. Medzi zabíjačkovými špecialitami nechýbali klobásy, jaternice, cigánska, krúpová kaša, oškvarky, chýbať nesmelo víno," vyjadril sa s tým, že s plným žalúdkom sa lepšie vydarí aj samotný obrad pochovávania basy v nedeľu večer.

Okrem mäsových špecialít sú v obci podávané škvarkové pagáče a sladké chrapne. "Zásobení hojnosťou stravy a zábavy prečkáme 40-dňový pôst. Tento rok bude všetko tak ako vlani, len namiesto zabíjačky bude ponúkaná špeciálna fašiangová kapustnica," dodal Síkeľa.

Čas fašiangov bol v obciach tekovského regiónu ešte aj pred 60 rokmi neodmysliteľnou súčasťou dedinského folklóru pod názvom Rok na dedine. "Bola to vlastne trojdňová veselica pred pôstom. Život obce nebol viazaný na dochádzku za zamestnaním, občania pracovali na svojom hospodárstve, neboli viazaní pracovnou dobou, pracovným týždňom. Fašiangová veselica začínala v nedeľu po litániách, bola s prestávkami na spánok a obriadenie gazdovstva, na záver pochovali symbolickú basu. Ja si pamätám, že tá basa nebol kontrabas ako dnes, ale tuba," spomínal starosta obce, pričom z rozprávania predkov vie, že nepísané posledné slovo mala dedinská „zbožná klebetnica“, ktorá rozháňala mládež metlou a muzikantom už zakazovala hrať povestným povelom „ani sláčikon!“.

V rámci programu bude v miestnom kultúrnom dome o 16.00 h pochovávanie basy za hudobného sprievodu mužskej speváckej skupiny Veselí chlapi.