Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Veľkolepá otváracia šou EHMK prilákala do Košíc desiatky tisíc ľudí

Ohňostroj nad Dómom sv. Alžbety, súčasť Veľkej otváracej show Košice EHMK 2013. Foto: TASR/Milan Kapusta

Oficiálnu Hymnu EHMK zaspievali známi speváci - Marián Čekovský, Nataša Džunková, Lukáš Adamec a Katka Knechtová.

Košice 20. januára (TASR) - Veľkolepou šou na Hlavnej ulici v Košiciach vyvrcholil v nedeľu večer otvárací ceremoniál projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013.

Hudobné vystúpenia, originálnu scénu, špeciálne vizuálne efekty či unikátny pyromuzikálny ohňostroj si prišlo pozrieť do centra východoslovenskej metropoly približne 30.000 ľudí.

Na pódiu pri Dolnej bráne, najväčšom, aké kedy stálo na košickej Hlavnej ulici, sa dnes večer predstavili mnohí domáci a zahraniční interpreti ako napríklad Ichitaro z Japonska, francúzsky Under Kontrol či slovenskí Peter Bič Project, The Cubes, Chiki liki tu-a a ďalší.

Oficiálnu Hymnu EHMK zaspievali počas otváracej šou známi speváci a hudobníci zo Slovenska - Marián Čekovský, Nataša Džunková, Lukáš Adamec a Katka Knechtová.

"Myslím si, že sme všetci pripravení odštartovať našu planétu Košice, odštartovať novú budúcnosť Košíc - Európskeho hlavného mesta kultúry," konštatoval košický primátor Richard Raši.

"Titul Európske hlavné mesto kultúry je veľké uznanie, veľká zodpovednosť a veľká príležitosť. Uznanie ste získali nielen vďaka najlepšiemu projektu, ale aj pretože v Košiciach je veľký ľudský, historický a kultúrny potenciál," pochválil počas dnešného večera metropolu východného Slovenska minister kultúry Marek Maďarič. Zaželal jej, aby kultúrou a kreativitou dokázali posunúť mesto dopredu, "aby sa stalo najprogresívnejším mestom na Slovensku".

Návštevníkov Košíc dnes pozdravila z pódia na Hlavnej ulici aj komisárka pre vzdelávanie, kultúru, mnohojazyčnosť a mládež Európskej komisie Androulla Vassiliou. "Neopovážte sa krátiť nám rozpočet na kultúru. Kultúra zbližuje, kultúra je potrebná obzvlášť v čase krízy," odkázala komisárka európskym politikom.

Veľkolepú otváraciu šou sprevádzal dnes večer aj pyromuzikálny ohňostroj, aký Košice zatiaľ ešte nezažili. Pozostával z najčerstvejších pyrotechnických noviniek, ktoré sa predstavili svetu po prvý raz vlani v Monaku. Kultúrny program EHMK pokračuje dnes večer koncertom britskej formácie Jamiroquai v košickej Steel aréne.

Atrakciou dnešnej šou bol ešte jeden zaujímavý moment. Návštevníkov Európskeho hlavného mesta kultúry dnes pozdravila zo záznamu aj posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS.