Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Na podujatí Šariska mutefka sa bude variť i pomáhať rodin

Boršč, ilustračné foto Foto: TASR

V porote, ktorá bude degustovať, bude primátor Veľkého Šariša Viliam Kall, aktivista Peter Holakovský a svetoznámy kuchár Martin Záhumenský, ktorý sa učil variť pri úspešnom Gordonovi Ramsayovi.

Veľký Šariš 6. októbra (TASR) - Súťaž vo varení jedál s názvom Šariska mutefka sa uskutoční v sobotu (7. 10.) v areáli základnej školy vo Veľkom Šariši. Organizuje ho mesto Veľký Šariš v spolupráci s miestnou organizáciou Jednoty dôchodcov Slovenska vo Veľkom Šariši. Uvarené jedlo sa bude predávať za dobrovoľný príspevok, ktorý poputuje rodinám v meste. TASR o tom informovala Veronika Lazoríková z referátu kultúry, športu a mládeže Mestského úradu vo Veľkom Šariši.

"V našom meste je niekoľko rodín, ktoré sú v núdzi a potrebujú i zaslúžia si pomoc. Výťažok z podujatia sa venuje mamičke, ktorá je samoživiteľkou rodiny, i invalidnému seniorovi," uviedla vedúca sociálneho oddelenia Mestského úradu vo Veľkom Šariši Janka Scepaniková.

Podujatie organizátori pomenovali podľa kuchynského náčinia. "Hľadali sme naše šarišské slovo. Mutefka je habarka a nechýbala a myslíme si, že ani nechýba v žiadnej domácnosti. Je to slovo, ktoré sa už tak bežne nepoužíva. Chceme, aby sa šariština zachovala aj pre ďalšie generácie," povedala prednostka Mestského úradu vo Veľkom Šariši Sylvia Hetmánková, ktorá názov vymyslela.

Návštevníci budú môcť ochutnať jedlá ako boršč, fazuľovicu, držkovú polievku, kapustnicu, bezlepkový hovädzí guláš, plnenú papriku, mačanku, gomboce, šišky, rôzne druhy koláčov a zaujímavosťou bude aj stredoveká kuchyňa.

V porote, ktorá bude degustovať jedlá, bude primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall, aktivista Peter Holakovský a svetoznámy kuchár Martin Záhumenský, ktorý sa učil variť pri úspešnom Gordonovi Ramsayovi. Okrem nich budú jedlá hodnotiť aj všetci dospelí návštevníci podujatia.

Sprievodnou akciou podujatia je výstava veteránov z Veterán Šariš klubu Prešov. Vystúpi i kapela Toreska a pripravené budú aj atrakcie pre deti, ako maľovanie na tvár, skákacie atrakcie či animátori.