Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Veľvyslanec prednášal na UMB o ekonomických úspechoch Číny

Univerzita Mateja Bela, archívne foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Na slovensko-čínske vzťahy bola dnes popoludní zameraná prednáška na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 15. marca (TASR) – Na slovensko-čínske vzťahy bola dnes popoludní zameraná prednáška na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Zúčastnil sa na nej veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky v SR Lin Lin.

Ako TASR informovala referentka marketingovej komunikácie UMB Zuzana Ševčíková, veľvyslanec poukázal najmä na ekonomickú stabilitu Číny.

"Pokiaľ ide o rozvoj ekonomiky, uviedol, že od 70. rokov 20. storočia do roku 2010 Čína zaznamenala obrovský ekonomický nárast, čo ju stavia do pozície druhej najväčšej ekonomiky na svete. Aj napriek rôznej kritike, Čína si stanovuje nové a vyššie ciele," uviedla Ševčíková.

Čínsky veľvyslanec informoval študentov, že rozvoj ich ekonomiky a krajiny ako takej spočíva tiež v rozvoji železníc, rýchlostných vlakov a v každoročnom vytváraní takmer desať miliónov pracovných miest pre viac ako sedem miliónov absolventov.

"V poslednej časti prednášky sa veľvyslanec vyjadril k zahranično-politickým vzťahom Číny s krajinami Európy a strednej Ázie. Poukázal na tzv. hodvábnu cestu, ktorá vedie z Číny do Európy cez strednú Áziu. Táto cesta prináša ekonomický prospech pre obe strany, dôkazom čoho je ekonomický obrat medzi Čínou a európskymi krajinami približne 60,2 miliardy eur len za rok 2014. Slovensko má zhruba šesťmiliardový podiel na uvedenom celkovom obrate," dodala Ševčíková.