Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Veľvyslanectvo USA zorganizuje verejnú diskusiu v Trnave o menšinách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Diskutovať sa bude o každodenných dopadoch príslušnosti k menšine a najčastejších stereotypoch.

Trnava 26. februára (TASR) - Veľvyslanectvo USA na Slovensku v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti usporiada v utorok (1.3.) v Trnave verejnú diskusiu s názvom „Afroameričania, Rómovia, Moslimovia. Ako sa im žije?". TASR informovala Natália Pindrochová z veľvyslanectva USA.

Ako uviedla, bude sa diskutovať o každodenných dopadoch príslušnosti k menšine a najčastejších stereotypoch. O svoje životné skúsenosti sa podelia zástupcovia jednotlivých menšín. „Pozvanie do diskusie prijal vzácny hosť z Ameriky Hilary O. Shelton, jeden z popredných bojovníkov za práva Afroameričanov a riaditeľ washingtonskej pobočky NAACP,“ uviedla Pindrochová s tým, že mimovládna organizácia NAACP stála za prípravou mnohých kľúčových zákonov na zrovnoprávnenie postavenia Afroameričanov a práve Hilary Shelton je zodpovedný za lobing na federálnej úrovni. V poslednom čase sa vyjadroval v amerických médiách aj k vzťahom medzi políciou a Afroameričanmi. Shelton navštívi Slovensko na tri dni a v diskusii bude hovoriť aj o vývoji postavenia Afroameričanov, priblíži kľúčové míľniky v zmene ich vnímania spoločnosťou, a takisto neobíde svoje osobné skúsenosti z bežného života.

„Tešíme sa, že do diskusie prijal pozvanie aj Mohamad S. Hasna, riaditeľ Islamskej nadácie na Slovensku. Dozviete sa, ako vníma aktuálne vyjadrenia na adresu moslimskej komunity a objasní najväčšie mýty a nepravdy, ktoré sa dostali medzi verejnosť,“ povedala.

Podľa jej ďalších slov tretím hosťom je Janette Maziniová, zakladateľka neziskovej organizácie Od emócií k poznaniu, ktorá sa už dlhé roky venuje vzdelávaniu v práci s ohrozenými a znevýhodnenými skupinami mladých ľudí. V roku 2012 svoj životný príbeh spracovala do autobiografického románu Cigánka.

Diskusia, ktorú otvorí trnavský primátor Peter Bročka, sa bude konať v zasadacej miestnosti Mestského zastupiteľstva 1. marca o 17.30 h.