Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Veľvyslankyňa USA ocenila spoluprácu v oblasti špeciálnych síl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/MTI

Návšteva Bridget A. Brink podľa veliteľa Síl pre špeciálne operácie Branislav Benku zavŕšila dlhodobú kooperáciu.

Žilina 28. augusta (TASR) – S históriou 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline a vznikom Síl pre špeciálne operácie sa vo štvrtok (27. 8.) zoznámila veľvyslankyňa USA na Slovensku Bridget A. Brink.

"Návštevu vnímam ako poctu minulej dobe, v ktorej sme zintenzívnili spoluprácu so Silami pre špeciálne operácie USA a ako signál, že spolupráca bude pokračovať naďalej," povedal veliteľ Síl pre špeciálne operácie Branislav Benka.

Doplnil, že americká veľvyslankyňa ocenila náročnosť poslania a vzájomnej spolupráce Síl pre špeciálne operácie a potvrdila ďalšiu spoluprácu v oblasti špeciálnych operácií. "Spoločne sme identifikovali kľúčové oblasti rozvoja spolupráce, nielen pre budovanie obranných kapacít, ale v celkovom kontexte partnerstva v medzinárodnom spoločenstve," uviedol Benka.

"Bolo mi cťou stretnúť sa s členmi slovenských špeciálnych síl, a tak potvrdiť trvalú podporu amerických ozbrojených síl pre našu spoločnú snahu, s cieľom vybudovať vysoko vycvičenú a vybavenú armádu, schopnú zvládnuť výzvy moderného bezpečnostného prostredia. Som hrdá na to, že americká armáda významne prispela k vybudovaniu Síl pre špeciálne operácie - tejto mimoriadnej spôsobilosti s našimi slovenskými partnermi. Ceníme si príspevky slovenských operátorov nasadených popri partneroch z USA a sme radi, že Program vlády SR identifikuje USA ako svojho strategického bezpečnostného partnera. Sme skutočne priatelia, partneri a spojenci," povedala americká veľvyslankyňa po stretnutí s veliteľom síl Benkom a veliteľom žilinského 5. pluku Pavlom Šebíkom.

Návšteva Bridget A. Brink podľa neho zavŕšila dlhodobú kooperáciu. "Zväčša sme spolupracovali s vojenskou časťou ambasády a dnes predstavitelia amerického veľvyslanectva videli, čo sme za roky dosiahli intenzívnou spoluprácou v materiálnom zabezpečení i spoločným výcvikom," poznamenal veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia.